Onsdag spilte mesterskapsfavoritten England åpningskamp mot Østerrike i kvinnenes fotball-EM. Storfavoritten «strevde» seg til en 1-0-seier. På tribunen satt 68 000 briter og andre fotballsupportere og laget herlig fotballstemning. Dommen etter kampen var ifølge norske sportskommentatorer at det var åpningskamp og nervene til mesterskapsfavorittene lå utenpå skjorta til spillerne. Det var forklaringa på at seieren ikke ble større.

Torsdag spilte de norske jentene sin åpningskamp. Også de hadde nok nervene utenpå skjorta. Og selv om motstanderen Nord-Irland ikke skal være noen målestokk for Norge, klarte de norske jentene å kjøre over sin motstander i første omgang, til tross for «nervene». Fem minutters ukonsentrasjon i andre omgang, førte til at Nord-Irland fikk ei scoring. Men da kampuret viste 90 minutter pluss tillegg, sto det 4-1 til de norske jentene. De hadde scoret fire ganger så mange mål som de gjorde i forrige EM, hvor de måtte reise hjem med tre tap og null scorede mål etter innledende runde.

Ansv. redaktør Anders Aa. Morken Foto: Silje Asbjørnsen

sosiale medier og blant folk på gata i Norge, hylles de norske jentene. Folk storkoste seg med å se de tre verdensstjernene Ada Hegeberg, Caroline Graham Hansen og Guro Reiten spille seg gjennom motstanderens forsvar med glitrende kombinasjonsspill. Folk storkoste seg med å se Julie Blakstad herje på den norske venstresida.

Men hva gjør flere av sportskommentarene i landets største aviser? Jo, de finner feil. Etter å i forkant av mesterskapet ha gravd opp gammel dritt fra Hegebergs landslagsexit ved forrige korsvei, oppsummerer Adresseavisens Birger Løfaldli kampen med å peke på hvor kort vei kvinnefotballen har kommet kontra sine mannlige kolleger. Kampen oppsummeres som et antiklimaks, med henvisning til at Norges motstander var for svak. VGs Trond Johansen innleder sin kommentar med å minne oss om at vi ikke må la oss lure av Reitens venstrebein, Graham Hansens dribleshow og tre poeng. Vi må nemlig vente til mandagens kamp mot England før vi eventuelt skal få lov til å la oss rive med av begeistring.

HEIA NORGE. De norske jentene viste i generalprøven mot Danmark at laget skal være å regne med i toppen. Vi har tre av verdens beste spillere på laget. Vi kontrollerte nervene i åpningskampen og vant enkelt. Av 14 kvalikkamper siden høsten 2019, har vi vunnet 13 og spilt én uavgjort. Det fortjener jentene applaus for. De har bevist nok til at det allerede nå er lov til å la seg begeistre. Takk for en herlig TV-kveld i godstolen, jenter!