«Det e mytji som kjæm fram når snøen forsvinnj» sang Gluntan i sin velkjente slager fra 1969. Det samme kan skje også om det regner mye, slik det har gjort på Orkanger og i resten av Trøndelag denne sommeren.

Kanskje må vi nesten like langt tilbake i tid som til Gluntans glansperiode for å finne utspringet til syndene som ble avdekket i Gammelosen under regnskurene i sommer. I slutten av juni viste vannprøver tatt ved det som kan karakteriseres som bystranda på Orkanger høye verdier av tarmbakterier. En ekstraordinær driftsstans ved kloakkrenseanlegget ved fjorden ble pekt ut som årsak til forurensinga.

Men en drøy måned seinere ble det tatt nye prøver, som igjen viste høye forekomster av tarmbakterier. Dermed måtte kabalen legges på nytt. Og forklaringa på kloakkproblemet viser seg å stikke langt dypere, bokstavelig talt. For det er fortidas synder som nå avdekkes - og må ryddes opp i.

På 1950 og -60-tallet gikk både overvann og spillvann, inkludert kloakk, i samme rør ut i fjorden. Siden kom det nye krav, først om separate rør, siden også om separate kummer. En ting er hva kravene er på papiret.

I løpet av seinsommeren og høsten har det blitt avdekket at den virkeligheten som ligger skjult under overflata er en helt annen enn det man trodde.

Ved en tilfeldighet oppdaget man feilkoblinger under gravearbeid tidligere i sommer, etter å ha kjent lukt av kloakk. Undersøkelser i ettertid har så langt avdekket at kloakk fra to husstander går rett inn på overvannsledningen, og videre ut i sjøen. Men det kan være langt flere tilfeller.

Orkland kommune har et omfattende og tidkrevende arbeid foran seg for å lete seg fram i og kartlegge labyrinten av rør og ledninger som skjuler seg under gater og boligområder på Orkanger. Fins det flere feilkoblinger må de avdekkes, og rettes opp i. Hvem som skal ta regninga kan bli et diskusjonstema, selv om kommunalsjef Lavrans Skuterud slår fast at huseier har ansvaret for å rette opp i eventuelle feil.

Siden 2005 har Gammelosen vært en ettertraktet badeidyll, ikke minst på grunn av dugnadsinnsatsen til Orkanger vel. «Vi har hatt inntrykk av at vannkvaliteten har vært god,» sa tidligere leder Hans Kringstad til ST i sommer. For det var budskapet fra kommunen. Så viser det seg at det ikke har vært rutine på å ta vannprøver av badevannet. Sommerens hendelser bør vise at dette må til, slik at Gammelosen kan friskmeldes til sommeren 2023.