Frivillig innsats betyr utrolig mye for alle lokalsamfunn. I forrige uke kunne ST fortelle hvordan frivillig dugnadsinnsats bygger idrettsanlegg i Råbygda, hvor skøytebane er det siste tilskuddet av fasiliteter til stor glede for liten og stor i lokalsamfunnet. Frivilligheten råder imidlertid i de aller fleste lokalsamfunn, og representerer en verdi som gjerne er helt avgjørende for å kunne drifte gode tilbud til barn og unge - som blant annet idrettsanlegg.

For Orkdal idrettslag sin del, har Orkdalsmessa representert ei stor inntekt i over 25 år. De siste årene har messa representert ei årlig nettoinntekt på rundt en halv million kroner til idrettslaget. Dermed merkes det på klubbkassa når koronapandemien avlyser messa både i 2020 og 2021.

Men takket være noen svært engasjerte og driftige damer i alderen 70 til 90 år, ble inntektstapet redusert betydelig. Før jul i fjor hadde «bakstedamene» i Knyken bakt 3300 tynnlefser, samt en mengde tykklefser og smultringer. Denne baksten er normalt blitt solgt under Orkdalsmessa. Men siden messa var avlyst, stilte dugnadsbakerne opp utenfor butikker og andre steder for å selge baksten. Resultatet i fjor ble over 200 000 kroner, et betydelig bidrag til at barn og unge i Orkland skal få servert gode idrettstilbud.

Foto: Silje Asbjørnsen

Nå er endelig Orkdalsmessa tilbake. 26. og 27. november er den populære julemessa tilbake med varierende salgstilbud innen kunst, håndverk og ikke minst tradisjonsmat. Og i den siste kategorien stiller bakstedamene opp med 3000 lefser, som vil gi hundretusener i inntekter til skiavdelinga i idrettslaget. Årets messe er den 26. i rekka, og styreleder i Orkdal IL, Magne Fossbak, har regnet ut at bakstedamene i Knyken har bakt og solgt lefser for rundt 3,5 millioner kroner i løpet av denne perioden. Orkdalsmessa i sin helhet, har i løpet av perioden generert 12,5 millioner kroner til skiavdelinga, noe som tilsvarer rundt en halv million kroner hvert år.

Dette sier mye om hva frivilligheten og dugnadsånden betyr for et lokalsamfunn. Man kan langt på vei slå fast at uten frivilligheten, stopper Norge. Og bakstedamene i Knyken, et knippe kvinner i alderen 70 til 90 år, er et lokomotiv i så måte.