Russetida er i gang. Mange gleder seg til den store festen, gleder seg til å feire at treårig videregående skole er et avsluttet kapittel, feire at nye spennende kapitler i livets bok står for døra. Men dessverre er det ikke alle som gleder seg. Noen blir nemlig holdt utenfor den store festen.

Under Debatten på NRK med Fredrik Solvang nylig kunne Emma Ingebrigtsen (18) fortelle at hun allerede første uka på videregående hørte medelever som snakket om russegrupper. Hun kunne fortelle om «prøvefester», slik at gruppene de ønsket å være en del av var gode nok til å bli tatt inn i gruppa. Opptaket ble avgjort ved avstemming, og Ingebrigtsen kunne fortelle om tilfeller der «aspirantene» ble stemt ut.

Man trenger ikke være hodelege for å skjønne hvor vondt det må være for en 18-åring å bli fortalt av dem som man håper og tror er sine venner, at man ikke er god nok til å være med på fest. Det er vondt å se alle bildene som deles av lykkelige, feststemte og godtatte russ, mens man selv må sitte hjemme fordi man ikke er inkludert, man er rettere sagt ekskludert.

Ansvarlig redaktør Anders Aa. Morken Foto: Silje Asbjørnsen

Slik har det vært i alle år, og mye tyder faktisk på at det har blitt verre med årene. Det holder ikke nødvendigvis å være kul, man må ha penger også. I helga kunne TV2 melde om russegrupper som har leid russebuss for noen uker for en halv million kroner. Det koster nemlig å være russ, selv om det finnes billigere russebilalternativer enn det TV2 meldte om. Det er ikke alle som har disse pengene - penger til russebil, russesanger, et stort utvalg av russejakker, russegensere o.s.v. Og mange som starter videregående skole, starter med vissheten om at verken de selv eller foreldrene har disse pengene, og at de derfor aldri vil være attraktive russegruppemedlemmer.

Det er nok ingen russ som ønsker å gjøre andre vondt. Problemet er at russen arver en kultur som er ekskluderende. Og det verste er at ingen har sørget får å bryte opp og avskaffet denne kulturen. Emma Ingebrigtsen har gjort et forsøk ved å stå opp mot dette russepresset. Hun har invitert russ i sitt nærområde, som føler seg «utenfor», til å danne et fellesskap hvor det er plass til ALLE.

Russen må for all del fortsette å feire. Men flere må gjøre som Emma. Nye generasjoner russ bør ta et skikkelig oppgjør med den ekskluderende kulturen som har gått i arv, og sørge for at alle er med. Ingen skal stå utenfor!