At skoleunger kan være med hverandre hjem etter skolen, har altid vært med på å styrke relasjoner, samhold og vennskap. Men for unger som bor litt ute i periferien, hvor man er avhengig av skoleskyss for å kunne ha med seg venner hjem etter skolen, oppleves dette litt mer krevende. Det er ikke bare å stikke innom kompisen på den felles veien hjem fra skolen.

At dette kan være utfordrende, ble for alvor synliggjort da ungene til Erik Gjeten skulle ha med seg venner hjem til Geitastrand etter skolen. Sjåføren på skolebussen nektet nemlig å slippe to kamerater av Gjetens unger inn på bussen. Begrunnelsen var at de to kompisene ikke hadde gyldig busskort på denne strekningen. Selv om ungene tilbød seg å betale for billett med Vips, og foreldrene til ungene prøvde å overtale sjåføren til å løse «problemet» på en smidig måte, var det plent nei fra sjåføren. Det hele endte med at fire åtteåringer ble stående fortvilet igjen på bussholdeplassen ved Gjølme skole.

Ansv. redaktør Anders Aa. Morken Foto: Silje Asbjørnsen

Det er busselskapet Vy som kjører skoleruta, etter å ha blitt tildelt oppdraget fra AtB. At AtB har et regelverk som sier at bussreisende må ha gyldig busskort eller løse billett, er forståelig. Det er også forståelig at Vy etterlever dette regelverket. Men å ikke evne å bruke litt skjønn når det er snakk om små skoleunger som ønsker å være sammen og styrke vennskap, er nesten ikke til å forstå. I dette tilfellet er det rett og slett uforståelig, all den tid ungene tilbød seg å løse billett med Vipps. Om ikke selskapet har en vippsløsning, så burde det vært mulig å improvisere litt. Og om improvisasjon ikke hadde løst problemet, så burde bussjåføren ha brukt sunn fornuft og latt ungene sitte på gratis.

Det er i alle fall ikke noe alternativ å sette igjen ungene. En slik sak kan ved første tanke virke som en bagatell, men faktisk er det ganske alvorlig. Rykter om Vy og AtBs regelelrytteri, spres raskt blant unger og foreldre, og vil raskt føre til at foreldrene nekter ungene sine å værte med kamerater hjem, av frykt for at de blir stående igjen på bussholdeplassen. Her bør skolen så raskt som mulig gå i dialog med AtB, avklare hvordan vennebesøk kan gjennomføres, og deretter sørge for at alle unger og foreldre får denne informasjonen. I den andre enden må AtB sørge for å få informert sjåførene om at vennebesøk er tillatt, og gi tydelig beskjed om at å kjøre fra unger, ikke er et alternativ - uansett.