Hjemmetjenesten i Orkland sliter av og til med å rekke fram til brukerne i tide. Før helga kunne avdelingsleder for hjemmetjenesten på Fannrem, Orkanger, Elvepromenaden og trygdepensjonatet, Mona Sommervold, fortelle at hun og kollegene har måttet bruke mye tid i vinter på å måke fram nedsnødde biler. Det er nemlig bare seks av hjemmetjenestens 23 biler som står under tak.

Det betyr at hver gang det kommer mye snø gjennom natta, må de ansatte bruke verdifull «pleietid» på å måke fram nedsnødde biler. I tillegg opplever de ansatte gjerne å bli gjennomvåt. For å slippe å gå og våt gjennom dagen, må de ansatte gjerne hjem for å skifte til tørt tøy, noe som fører til at besøket til brukerne blir ytterligere forsinket. Et annet problem med å ha bilene stående ute med himmelen som tak, er at laderne snør ned og iser, noe som ofte medfører at bilene er for dårlig opplada. Dermed må de ansatte ofte bruke egne biler for å ha «nok drivstoff» til å komme seg rundt gjennom arbeidsdagen.

I helga ble problemet ekstra synlig etter det verste snøfallet vi har sett på år og dag. Da var ikke problemet bare at bilene var nedsnødd, men også veiene var uframkommelige. Flere ansatte så seg dermed nødt til å begynne og gå til jobb. Den siste av 22 ansatte kom på jobb klokka 11.30. Selv om helgas snøfall var ekstraordinært, bidro det til at vi alle fikk kjenne på hvor hjelpeløse vi blir når bilen står nedsnødd ute på gårdsplassen. Denne hjelpeløsheten har de ansatte ved hjemmetjenesten kjent på med jevne mellomrom i vinter.

Ansv. redaktør Anders Aa. Morken Foto: Silje Asbjørnsen

Problemet har vært tatt opp av de ansatte i flere år uten at noe har skjedd. Høyres Stein Elshaug tok saken opp i hovedutvalg for helse og mestring i februarmøtet, og dermed ser det nå endelig ut til at ting begynner å skje. Og etter at Sommervold ropte ut sin fortvilelse i ST før helga, er nå både varaordfører Hanne Nyhus og ordfører Oddbjørn Bang tydelige på at bygging av carporter til hjemmetjenestens biler skal prioriteres.

Begge viser til at saken skal prioriteres når overskuddet for 2022 skal disponeres. Det er bra. Men uavhengig av fjorårets overskudd, så må dette på plass umiddelbart. Bilene er nemlig blant de ansattes viktigste arbeidsverktøy, og saken handler således om å sikre tilstrekkelig beredskap. Sårbarheten ble ekstra synliggjort i helga, da en bruker av tjenesten ble akutt syk, og ambulansen ikke kom fram på grunn av snøkaoset. Ja, dette var ekstraordinært. Men neste gang kan det være at det er en ansatt i hjemmetjenesten som blir en halvtime for sein med å varsle om en akutt syk bruker, fordi vedkommende står på hodet og måker snø. Det bør ikke skje.