Da den nye nærpolitireformen ble innført i 2015, opplevde mange mindre norske kommuner å miste lensmannskontoret sitt. Politiet ble sentralisert til større enheter, med et stort omland å dekke. 27 politidistrikt ble slått sammen til 12, mens en rekke lensmannskontor ble nedlagt og slått sammen. Hensikten var blant annet et mer synlig og tilgjengelig politi, blant annet med kortere responstid om noe skulle skje.

For mange mindre kommuner som opplevde å få lensmannskontoret sitt nedlagt, ble ikke resultatet mer synlig og tilgjengelig politi. Senterpartiet er blant dem som hele veien har kritisert reformen, og lovet foran forrige stortingsvalg å reetablere 20 lensmannskontor hvis partiet skulle komme i regjering. Og partiet har hatt, og har, et godt poeng. I et intervju i VG i oktober i fjor, uttalte ordfører i Salangen i Troms, Sigrun Wiggen Prestbakmo, opprinnelig fra Skaun, at reformen har medført store kostnader for lokalsamfunnet. Hun kunne blant annet opplyse at fra 2017 til 2019, økte de årlige kostnadene for brannvesenet fra 92 000 kroner til en halv million kroner. Dette fordi brannvesenet har måttet overta oppdrag som politiet før tok.

Og nå kan det virke som at Senterpartiet har tenkt å levere på valgløftet sitt. Ifølge VG har regjeringa gitt Politidirektoratet frist ut denne uka med å utrede to alternativer for å frigjøre ressurser til mer politi i distriktene. Løsninga som regjeringa antyder, er å kutte 20 prosent av de ansatte i politiets «hovedseter», altså i byene. I tillegg bes direktoratet å utrede full ansettelsesstopp samme steder.

Ansv. redaktør Anders Aa. Morken Foto: Silje Asbjørnsen

Det er en god nyhet at regjeringa ønsker å styrke politiet ute i distriktene, slik at salangenordføreren slipper å bruke brannvesenet som politi. Men det blir helt feil å finansiere denne satsinga ute i distriktene med å kutte tilsvarende i byer og sentrale strøk. Blant lensmannskontorene som foreslås reetablert, er lensmannskontoret på Frøya, som i dag dekkes av Orkland politistasjon. Det vil være en god nyhet om lensmannskontoret på Frøya gjenoppstår. Men det blir totalt feil å finansiere det ved å tappe ressurser fra Orkland politistasjon.

Det positive med større politienheter, som reformen har bidratt til, er større og bedre fagmiljøer. Det er viktig for å møte ei utvikling med blant annet en stadig økning av saker som omhandler seksuelle overgrep mot barn, vold i nære relasjoner og nettkriminalitet. Derfor må Senterpartiets valgløfte om gjenåpne 20 nedlagte lensmannskontor, finansieres med friske midler. Noe annet vil være kannibalisme.