Stadige angrep på abortloven, innstramminger i fødsels- og barselomsorgen og manglende lønnsløft i tradisjonelle omsorgsyrker er bare noen av kampene som gjør at vi også denne 8.mars samles, løfter fanene våre og setter fokus på likestilling.

Norge er et av verdens mest likestilte land, men fortsatt er det så store systematiske ulikheter også her hos oss. Disse påvirker og skaper tydelige forskjeller i hvilke muligheter som er tilgjengelige for kvinner og for menn. CORE - senter for likestillingsforskning peker for eksempel på forskjeller i lønninger, forskjeller i andel ledere og deltakere i politiske fora, og det faktum at det er flest kvinner som ender opp som minstepensjonister etter et langt arbeidsliv.

Disse og flere systematiske forskjeller forekommer ikke fordi at kvinner er dårlige arbeidstakere eller fordi at de jobber for lite. Tvert imot: kvinner jobber mye. De aller fleste kvinner jobber faktisk dobbelt: med sine forpliktelser i yrkeslivet, og senere mesteparten av ansvaret for oppgaver i hjemmet. Og joda - norske menn bidrar mest til husarbeidet av alle menn i verden. Likevel gjør fortsatt kvinner aller, aller mest.

At vi fortsatt i 2022 intuitivt og gjerne ubevisst forskjellsbehandler mennesker med utgangspunkt i kjønn er et tegn på at enkelte strukturer og holdninger har vært med oss så lenge at de er vanskelig å bryte ned og vanskelig å få øye på. Mange av oss trenger en bevisstgjøring på feltet. Det krever et målrettet og systematisk arbeid å kvitte seg med systemene som bagatelliserer, forskjellsbehandler og overser kvinner sånn helt automatisk og gjerne i det stille.

Under pandemi-årene har et samlet Norge applaudert alle dem som har stått i førstelinja i møtet med krisen. I stor grad handlet dette om kvinner, som ofte er ansatt i helt nødvendige, men allikevel lite verdsatte og lavtlønte jobber - for eksempel i helse- og omsorgssektoren, i barnehage og skoler, i renholdsbransjen og innenfor service og handel.

Det er gledelig å se at regjeringen under ledelse av statsminister Jonas Gahr Støre nå styrker retten til heltid og innfører rett til pensjon fra første tjente krone. Et verktøy på veien mot at stadig flere kvinner blir økonomisk uavhengig, selv om det fortsatt gjenstår mye arbeid på feltet. Vi trenger ennå et betraktelig løft for de lavtlønte yrkene og de typiske omsorgsyrkene. Kvinner innehar de fleste deltidsstillinger - og dette får alvorlige og betydelige konsekvenser den dagen en blir pensjonist, om en skulle miste partneren sin eller om samlivet en lever i skulle ta slutt.

Kjønnsforskjellene i Norge er ikke bare tydelige i hjemmet og på jobb. Også i helsesektoren ser vi dem godt: kvinnehelse har vært dårlig prioritert i mange år, og må nå bli tatt på alvor. Omtrent 10% av norges kvinnelige befolkning lider av endometriose, en smertefull sykdom som ikke som på langt nær har fått nok fokus, men som forringer mange kvinners livskvalitet betydelig. Dessuten; lite kjennskap til og forskning på en lidelse og sykdom betyr at det fortsatt er vanskelig å søke hjelp, og å få hjelp. Regjeringen vil ha en strategi for å løfte kunnskapen om og forskningen på kvinnehelse. Det trengs. Kvinner må bli lyttet til, forstått og ivaretatt. Og i de mest sårbare øyeblikkene i livet, som under fødsel og barsel, må de bli viet tid til og støttet med det alvoret det å bringe frem et nytt menneske til verden, krever.

Det er ennå lang vei å gå før vi kan si oss ferdige med likestillingsarbeidet. Din holdning til likestillingskampen teller. Takk til alle menn som ser kvinner som likeverdige. Som ikke behandler oss som objekter og som tar avstand fra nedverdigende holdninger. Takk til alle - kvinner og menn - som fortsetter kampen for at alle kjønn skal ha samme muligheter, samme rettigheter og samme frihet.

Kvinnedagen er fortsatt en viktig dag og bør markeres. Vi vet at endringene ikke vil komme av seg selv. Men sannheten er at ingen av oss er likestilt før alle er likestilt. God 8.mars!

Marita Hammervik-Owen og Olga Ucinska

hh. påtroppende og avtroppende Kvinnekontakt i Orkland Arbeiderparti