Vi er pensjonister i Snillfjord-delen av Orkland kommune som deler fortvilelsen med agdenesingene over stenging av pasientrom i helse- og omsorgssenter.

Intensjonsavtalen som våre fire ordførere signerte 31.10.16 sier i punkt 2 - Felles forutsetninger: «Innbyggerne skal få dekket sine behov for kommunale tjenester innenfor sine naturlige nærområder.»

I dag plasseres brukere på omsorgssentre i andre deler av kommunen enn nærområdet. Eksemplene er mange på at eldre mennesker vil leve sine siste år i nærområdet. Men her blir de plassert så langt fra «sitt» omsorgssenter at det blir umulig for nærmeste pårørende å besøke dem så ofte de ønsker.

Vi må huske at ytre deler av kommunen, slik som Moltun og Tannvikvågen har to til tre mil inn til Krokstadøra. Blir beboere plassert i Meldal eller Lensvika, blir avstanden ytterligere seks til sju mil. Det blir opptil ti mil hjemmefra.

Sykepleiefaglig kompetanse

Ifølge lovverket må institusjoner som er klassifisert som sykehjem ha sykepleiefaglig kompetanse til stede i alle døgnets timer. Dette ser ikke Orkland kommune mulighet til å oppfylle på Snillfjord omsorgssenter (SOS), ifølge info fra Hanne Nyhus.

Anders Jystad sier om situasjonen på Hamnahaugen i Lensvika: «Det er ikke ønskelig å stenge rom, men vi ser ingen annen løsning når vi ikke har klart å fylle sykepleierstillingene.»

Hvorfor er det så vanskelig å få tak i sykepleiere? Er det flere årsaker enn høyt arbeidspress og lav lønn?

Oppfattes stillingene som usikre? Er det tilstrekkelig nærhet og kommunikasjon mellom pleiere og ledere, slik at omsorgssenteret har et positivt arbeidsmiljø? Er rekrutteringstiltakene gode nok? Er det mulig å tilby flere ansatte utdanning med binding? Er det mulig å få sykepleiere til å pendle mellom flere institusjoner i stedet for å flytte pasientene?

Burde lederen på de enkelte omsorgssenteret ha økt beslutningsmyndighet og driftsansvar?

Økonomi

I leserinnlegg i Sør-Trøndelag lørdag 23.4.2022 sier fylkesleder i Norsk sykepleierforbund: «Det vi nå ser i Orkland og Lensvik har vi sett på Krokstadøra i samme kommune, vi vet det skjer flere steder, og vi vet det kommer til å bre om seg.»

«En kommunesammenslåing er ikke alene skyld i at kommunehelsetjenester sentraliseres.»

Det handler om prioriteringene i budsjettbehandlingen. Men dette krever politisk vilje og lokal-politikere som handler på vegne av lokalbefolkninga.

Vi er stolte av SOS

Snillfjord omsorgssenter (SOS) er et bygg/hjem hvor innbyggerne har deltatt i utallige dugnader. Det har vært et samlested for ulike aktiviteter: Juletrefester, gudstjenester, 17.mai-tog, basarer, bursdagsselskaper, med mer.

Etter kommunesammenslåinga ble vi færre innbyggere som sokner til SOS. Det betyr redusert pågang om rom, som igjen har ført til at flere rom er stengt av. Men vi har fortsatt:

  • Sykepleiere

  • En spesialsykepleier i geriatri

  • Helsefagarbeidere

  • Fysio- og ergterapeaut

  • Ny, flott treningssal med moderne behandlingsapparater

  • Svømmehall med bassengtrening

Hvis legen mener at pasienten ikke er frisk nok til å bo hjemme, håper vi at innbyggerne i snillfjord-delen av kommunen heretter får rom på SOS.

Videre ønsker vi at kommuneadministrasjonen vil øke bruken av mulighetene på Krokstadøra. Vi ser at nye, flotte pasientrom er tatt i bruk som lager, frisørsalong og andre formål.

Avstand til Orkanger

Et argument vi ofte møter er at avstanden fra Orkanger til Krokstadøra er for stor. Sjekker vi GoogleMaps ser vi at avstanden fra St. Olav på Orkanger til Krokstadøra er 35 km – 31 min med bil. Fra St. Olav til Hamnahaugen i Lensvika er det 32 km – 30 min med bil. Fra St. Olav til Meldal Helsetun er det 33 km – 37 min med bil.

Kjøretida fra Orkanger er 30 min til Hamnahaugen, 31 min til Krokstadøra og 37 min til Meldal.

Sentralisering

Forskning viser (ifølge Geir Selbæk, professor II Geriatrisk avd. Ullevål) at demente blir usikre og redde når de blir plassert på fremmede steder der ektefeller og annen familie sjelden kan besøke de.

Våre eldre bør slippe å sitte i en fremmed institusjon og lengte til hjembygda, når hjembygda har et omsorgssenter.

Framtida

Håper framtida viser at sykepleierstillingene blir så attraktive at vi unngår nedleggelse av våre sykehjem/omsorgssenter.