Fredag ble bygda Hennset i Valsøyfjord i Heim kommune rammet av tragedien. Et stort jordras hadde gått nedover ei bratt skråning, og delvis tatt med seg et hus på veien. Det viste seg raskt at seks personer var innesperret i huset, og redningsmannskaper fra brann, politi og helse satte i gang en omfattende, vanskelig og til dels farlig redningsaksjon for å få folk ut av huset og i sikkerhet. Litt før klokka halv elleve fredag kveld kom meldinga om at alle seks var fraktet ut av huset. En liten halvtime senere kom den triste beskjeden om at husets eier, 85 år gamle Bjørg Hendset, var omkommet.

Dette er en tragedie som rammer mange. Bygda, kommunen, ja, hele landet berøres når noe slikt skjer. Men aller hardest rammet er den berørte familien, som har mistet en av sine kjære i en tragedie som virker så meningsløs. I ene øyeblikket er man glad og fornøyd, for så i neste øyeblikk oppleve at huset man befinner seg i knuses til pinneved og alt plutselig handler om å overleve. Og man kan bare tenke seg hvilke tøffe minutter familien måtte gjennomgå mens de ventet på en bekreftelse på om Bjørg Hendset og et to år gammelt barn, som var de siste som ble tatt ut av huset, var i live. Fasiten viste at toåringen hadde overlevd, mens Hendset hadde mistet livet, etter trolig ha brukt sine siste krefter til å skjerme det lille barnet fra skredmassene.

Ansv. redaktør Anders Aa. Morken Foto: Silje Asbjørnsen

Det er mange helter i denne tragedien. For uten den heltemodige innsatsen fra redningsmannskapene, kunne fort flere liv ha gått tapt. Redningsmannskapene utsatte seg utvilsomt selv for fare, da arbeidet pågikk mens det fortsatt var bevegelse i raset.

Nå venter et stort arbeid for å finne ut hva som var årsak til raset. Allerede føler man seg ganske sikker på at det har sammenheng med anleggsarbeid i forbindelse med bygging av ny E39, bare noen titalls meter ovenfor det rasrammede huset. Mye tyder også på at anleggsarbeidet kan ha påvirket vannets naturlige lede i grunnen nedover skråningen, at vannet er blitt samlet og konsentrert der hvor raset gikk, med det som resultat at tunge, vannmettede masser løsnet og raste nedover skråningen. Det store spørsmålet er om Statens vegvesen og entreprenøren burde ha forutsett dette, om grunnundersøkelsene i forkant har vært gode nok. Det er utrolig viktig å finne svar på det, slik at man i så stor grad som mulig unngår at noe tilsvarende skjer igjen.

Det vil gå mange år før livet blir som før i den vesle grenda Hennset. Når tragedien rammer i små lokalsamfunn hvor alle kjenner alle, så rammer den hardt, den rammer alle. Styrken i slike lokalsamfunn er at alle er der for hverandre, gir hverandre trøst og styrke. Og her er lokalsamfunnet allerede godt i gang.