Nå sist er taperområdet utvidet fra stort sett å være begrenset til Orkanger til å gjelde hele gamle Orkdal kommune. Personlig er jeg dyktig lei av denne sutringen og tør be om at Småbylista etter hvert er noe mer kreativ. Storkommunen er en realitet, det er det  nå lite å gjøre noe med. Jeg vet ikke hvordan Småbylista stilte seg til å etablere storkommunen, men nå er det en realitet. Jeg kan minne om at storkommunen ble en realitet uten at vi som var innbyggere i gamle Meldal kommune fikk anledning til å si vår mening. Sårheten på grunn av dette er i ferd med å legge seg, vi er innforstått med at dette toget har gått. Men Småbylista bærer stadig bensin på bålet med sin sutring.

At politikerne i gamle Orkdal kommune ikke var fremsynt nok til å ta tak i sårbare områder før kommunesammenslutningen kan kun alene skyldes dere selv. At Agdenes, Meldal og langt på vei Snillfjord kommune var våkne nok til å få gjort noen vedtak som var gunstig for sine områder må jo bare berømmes som svært kreativt.

Så til realitetene, og jeg skal peke på noen saker innenfor gamle Meldal kommune. Etter lang kamp om stedsvalg for ny skole i Meldal ble det vedtatt å bygge ny skole på Ekserplassen i Meldal sentrum. Jeg skal tillate meg å resonere litt omkring dette. Dersom bygging av ny skole i Meldal hadde blitt utsatt til etter at storkommunen var en realitet ville vi endt opp med kun en skole for barnetrinnet innenfor grensene til gamle Meldal kommune, ungdomstrinnet ville havnet på en utvidet Årlivoll skole.

Nye Meldal Helsetun ble vedtatt av gamle Meldal, men ikke iverksatt bygging før etter at Orkland kommune var en realitet. Dette var også en hastesak å få vedtatt, men dette vedtaket kunne nye Orkland kommune ha stoppet.

Dersom Småbylista og andre hadde sett nøye på denne saken så hadde den sannsynligvis ha blitt stoppet. Min mening var i alle fall at det var ingen hast med å få nytt helsetun i Meldal. Bestående helsetun ville ha vært tilstrekkelig i mange, mange år videre. Helsetunet var velfungerende,  solide bygninger som for øvrig var godt vedlikeholdt. Under rivningsprosessen fikk jeg mange henvendelser om at rivningen var ren vandalisme, og jeg såg med selvsyn ting som foregikk ved rivingen som var langt fra bra. Men dette er nå historie, men som sagt, dette kunne Småbylista ha stanset eller fått utsatt. Kanskje kunne disse pengene ha vært brukt på Orkdal Helsetun eller et nytt sykehjem på Orkanger.

Jeg er redd for at neste utspill fra Småbylista blir å legge ned Meldal videregående skole, og legge denne skolens opplæringsprogram inn under Orkdal videregående skole. Ser ikke bort fra annet enn at dette ville være søt musikk for Trøndelag fylkeskommune.

Noe forundret er jeg også over at ikke Småbylista har engasjert seg noe i spørsmålet om grunnrenteskatt på vannkraft/vindkraft. Som aktiv eier av TrønderEnergi burde Småbylista bekymre seg noe for inntektsbortfall. Blir det innført grunnrenteskatt på elektrisk kraft vil TrønderEnergis overskudd svekkes, og utbyttet til eierkommunene vil måtte reduseres. Jeg minner om at elkraftbransjen også er utfordret til å  effektivisere og øke produksjonen samt øke innsatsen på forsterkning av infrastrukturen for å nå målsettingen om det grønne skiftet. Alt dette vil svekke TrønderEnergis økonomi og redusere overskuddet. Jeg forstår det slik at Småbylista i likhet med flere andre politikere i Orkland kommune lever ut fra og tror at utbyttet fra TrønderEnergi blir 200 millioner kroner til fordeling til eierkommunene uansett TrønderEnergis årsresultat. Dere kan fort bli skuffet!

Min oppfordring til Småbylista er å slutte med sutringen, løft blikket noe ut over Orkanger og gamle Orkdal kommune, kast ikke mer bensin på bålet med blikk tilbake til kommunesammenslutningen.