Roy Johansen, senterleder på de to Amfi-sentrene i Orkland, mener det er på tide at spisegjester på sentrene skal kunne få kjøpe seg en øl eller et glass vin til maten. Det er bakgrunnen for at han nylig sendte et brev til alle de politiske gruppelederne i kommunen, der han ber dem om å vurdere dagens reglement på nytt. I dag gis det ikke skjenkebevilling i kafeer eller restauranter som en del av et kjøpesenter/varehus. – Bestemmelsen vi har i Orkland kommune er utdatert, uttalte han til ST for litt siden, og syns det er urimelig at Orkland har lagt seg på ei anna linje enn flere av nabokommunene.

Kjøper du deg mat på Kafé Koselig på kjøpesenterer Alti Heim på Kyrksæterøra, kan du nemlig velge øl eller vin som drikke til maten du kjøper. Det samme kan du dersom du legger handleturen til City Syd, og tar deg en matpause på Egon. Men altså ikke i Orkland. Ordfører Oddbjørn Bang begrunner dette blant annet med at man «ikke ønsker skjenking der barn og unge beveger seg.»

Hensynet til barn og unge skal selvfølgelig veie tungt, og å skjerme disse gruppene for alkoholeksponering er et plausibelt argument mot å åpne for skjenking ved kjøpesenterrestaurantene. Men da er spørsmålet om muligheten til å kjøpe seg alkoholholdig drikke her vil føre til mer fyll og og uroligheter ved sentrene. Nei, mener Erik Snekvik, mangeårig senterleder for Falksenteret, som har skiftet navn til Alti Heim. - Fyll er ikke et problem i det hele tatt. Folk forventer i dag å kunne ta seg en øl eller et glass vin til måltidet, sier han i dagens ST, og mener retningslinjene i Orkland henger igjen i gamle spor.

Johansen håper med sitt utspill å få Orkland-politikerne til å ta opp saken på nytt. Sist denne regelen ble utfordret, var da sushirestauranten Sabrura for halvannet år side henvendte seg til kommunen i samme ærend. Den gang var Pensjonistpartiets Torstein Larsen den eneste som var positiv til ei regelendring.

Mye tyder derfor på at det må et «regjeringsskifte» til før det åpnes for skjenking på kjøpesentrene.

Så kan det stilles spørsmål til om Orklands nei til øl på kjøpesenter kan få konsekvenser for nye spisesteder som ønsker å etablere seg på sentrene i kommunen. I Tromsø valgte restaurantkjeden Egon for noen år legge sine etableringsplaner på is da de ikke fikk skjenkebevilling for en restaurant inne på et kjøpesenter. NHO Arktis betegnet den gang forskjellsbehandlingen mellom spisesteder utenfor og inn på senter som problematisk. Nettopp Egon er blitt nevnt som en aktuell nykommer i Orkland. Kanskje vil da ei etablering på et kjøpesenter være mindre aktuelt.