Vær-Sjur

Så kom sneen likevel – akkurat når jeg minst ønsket den. Skjønt, jeg ønsker aldri sne. Unntatt på julaften, og første juledag. Resten av året kan jeg godt være den foruten. Torsdag brukte jeg 3 timer – og mye banning og spytting – på å måke oppkjørselen. Mye sne, tung og våt. Og det samme i morges, for å ta kanten etter brøytebilen.

Været på Orkanger 16:00, lørdag 27. oktober 2012.Skjermdump fra yr.no 

Distriktet rundt
Orkanger

Som dere sikkert har fått med dere, så er den første sneen kommet. Ikke overraskende, og senere enn de siste årene, men den er her, og det irriterer meg. Ikke nok med at jeg må måke sne til alle døgnets tider, jeg kan ikke kjøre, jeg bruker lenger tid til jobb, jeg er mer støl i musklene (som sikkert kommer av at jeg nesten aldri bruker de når det ikke er sne), og mye annet. Skulle jeg ramset opp alt som irriterer meg med denne kalde – og fine – nedbøren, hadde jeg trengt en egen spalte, kun for det. Men nok om meg, over til været.

Denne morgenen våknet vi til nye 10-20 centimeter sne. Lite vind (i motsetning til i natt), og temperaturen har ligget på like over til 6-7 grader under null, avhengig av hvor på Orkanger man befinner seg. Utover formiddagen meldes det om skyer, lite nedbør og en stabil temperatur på 1 kuldegrad. I følge yr.no i alle fall, for når jeg ser ut vinduet på kontoret, sner det. Igjen.

I ettermiddag kan vi forvente oss nedbør, yr.no melder 11 millimeter regn, og jeg håper de har rett og at all sneen regner bort igjen. Samtidig håper jeg inderlig at det ikke blir kaldt, slik at det fryser på, is og frossen sørpe er mange ganger verre enn sne. Det vil også blåse opp til lett bris. Fra kvelden av kan vi forvente oss fire varmegrader, laber bris og opp mot 7 millimeter regn.

Lørdag starter med 3,3 millimeter sludd, lett bris og 4 varmegrader på nattestid og morgenkvist. Utover formiddagen synker temperaturen til 1 varmegrad og nedbøren øker til 5 millimeter. På ettermiddagen går temperaturen opp til 2 varmegrader og vi får opp mot 8 millimeter nedbør – sannsynligvis sludd. Vinden løyer ned til svak vind. På kvelden synker temperaturen ned mot null grader igjen, vi kan forvente 6,8 millimeter nedbør – sannsynligvis sne, og vinden øker atter til lett bris.

Søndag er det slutt på varmegradene, natten gir oss null grader og opp mot 5 millimeter sne, vinden er flau – og det er vel fordi den har gjort slemme ting som å knekke trær og slikt, tidligere i helgen. På formiddagen kan vi vente oss lettskyet og 2 kuldegrader, utover ettermiddagen stiger temperaturen til 0 igjen, og fra kvelden synker den til 1 kuldegrad. Med andre ord, den vil være ganske så stabil hele søndag.

Mandag meldes det om temperaturer ned i 6 kuldegrader, det vil være sol først på dagen, før det så går over til skyer og temperaturen stiger til 3-4 kuldegrader. Svak vind og null nedbør.

Løkken verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra, Børsa, Oslo og Albany

Det er mye det samme på de vanlige stedene, så i dag har jeg tatt med været for to ekstra steder, litt utenfor vårt nedslagsfelt.

På Løkken blir det et par grader kaldere over hele linja og noen millimeter mer nedbør på lørdag. Dette gjelder også Rindal og Rennebu – hvor det i tillegg vil komme mye sne i hele helga.

I Lensvik blir det noe varmere, og det meldes om et par millimeter mindre nedbør lørdag morgen og kveld. Slik blir det også på Kyrksæterøra og Krokstadøra, men de får også noen millimeter mer nedbør lørdag ettermiddag.

I Børsa blir det en grad varmere fredag kveld og søndag morgen, sterkere vind over hele linja, men ellers er det mye det samme.

I Oslo meldes det om sol og 1 til 2 varmegrader fredag og lørdag, lite nedbør, men laber bris. Søndag blir det også sol, men temperaturen faller ned mot 5 kuldegrader. Mandag blir det et par varmegrader og 2-3 millimeter nedbør.

Albany i California derimot ... Det er der man skulle vært nå, om man ikke liker sneen (sånn som jeg). Å sammenligne med Orkanger, blir vel noe sånt som: En god del varmere, sol og flau eller ingen vind. Med andre ord, 11 grader på morgenen og formiddagen i dag, 16 grader på ettermiddagen og 19 grader på kveldstid. I morgen meldes det om 14 grader på natt og morgen, 13 grader på formiddagen, 18 grader på ettermiddagen og 20 grader på kvelden. Søndag får de 14 grader og lettskyet på nattestid, 13 grader morgen og formiddag, 18 grader utover ettermiddagen og 21 grader på kvelden. Mandag blir derimot noe kjøligere. 13 grader på natt og morgen, 12 på formiddagen, 15 grader på ettermiddagen og 17 grader på kvelden. Jeg hadde glatt sittet på økonomiklasse i et fly fylt med hylende babyer og småbarn med ADHD som kronisk sparker i ryggen på flysetet ditt og slår deg i hodet, for å slippe unna sneen her.

I musikken i dag skal det handle om Eirik Blodøks Hafskjold fra Sande i Vestfold. Bedre kjent som mannen bak den elektroniske dansemusikk-gruppa SkyMarshall Arts. Andre som er med er Roar Knudsen Winnem aka R-Win, Lars Erling Bolstad aka Xenomorph, og Øystein Jenssen aka OysteinJ, men det er Eirik som er hovedpersonen. Det er han som skriver, synger og produserer alle låtene. Sangene er hovedsakelig melodiske vokal-remixer av klassisk spillmusikk fra Amiga 500 Commodore 64 og Nintendo, men han har også laget sanger inspirert av spill som «World of Warcraft», remixer av pop-, EBM-, og EDM-låter, samt god, norsk bygdemusikk.

Han har laget fem album – «Tracker in Training», med låter laget mellom 1993 og 1999; «The Nintendo Generation», med låter laget mellom 1999 og 2006; «Individual Evolution», med låter laget mellom 2006 og 2009; «Bygdetullinger» fra 2008, og holder for øyeblikket på med det fjerde albumet – «ReLoad», med låter laget mellom 2011 og 2012, og det femte albumet - «Støy på Landet», med låter laget mellom 20120 og utover. I tillegg til dette, har han laget mye annen musikk som ikke er med på albumene. Tidligere (1995) var han blant annet kjent som DJ Dark, og hang på tracker-siden, Trax in Space.

Det er mye bra å velge i av låtene han har laget, men noen av mine favoritter er remixen av Pet Shop Boys’ «Go West», «Monkey Island», «Outlaws (Part I)», «Outlaws (Part II)», «The Horns of Odin», «The Paladin» og «Raiders of the North» fra albumet «The Nintendo Generation», «Back in the Day (Go West Extended)», «Forever Gamer (feat. Xenomorph)», «The Portal Song», «Eclipse (Apoptygma Tribute)» fra albumet «Individual Evolution», og «Feite Kåre», «Pløyd Annen Manns Åker» og «SandeGrammatikk» fra albumet «Bygdetullinger». Merk, dette er noen av favorittene mine, så med andre ord lager han (de) mye bra musikk, i alle fall i mine øyne (og ører). Anbefales!