ST LIVE:

Siste nytt om koronakrisen

Her oppdaterer avisa Sør-Trøndelag fortløpende koronasituasjonen, med hovedvekt på lokale og ultralokale nyheter.

Har du tips til små og mindre saker, send e-post til ola.rise@avisa-st.no.

Avisa Sør-Trøndelag
Distriktet rundt

ANTALL SMITTEDE I «ST-LAND»: 23
Orkland: 12, Skaun: 5, Rennebu: 5, Heim: 1, Rindal: 0
 

ANTALL FRISKMELDTE I «ST-LAND»: 1
Orkland: 1, Skaun: 0, Rennebu: 0, Heim: 0, Rindal: 0

» 3. april

 • #Orkland: 10:30: Se Orkland kommunes spørretime for barn og unge.

 • #Skaun 09.30: Femte smittetilfelle i Skaun.
  Det er en kvinne i 70-åra som er smittet. Det er nå totalt 23 personer som har fått påvist smitte i vår region.
 • #Heim 08.50: Dekker utgifter til kremasjoner
  Beredskapsledelsen i Heim vedtok torsdag å dekke kremasjonsutgifter på inntil 6000 kroner til de som ønsker utsatt seremoni ved begravelser.

» 2. april

 • #Orkland 12.11: Planlegger TV-sendt spørretime for barn
  Undervisningstimen er i sin helhet viet koronasituasjonen. Elevene har på forhånd forberedt spørsmål som stilles til panelet. I panelet sitter rådmann Ingvill Kvernmo, ordfører Oddbjørn Bang og kommuneoverlege Jimmy Wikell, som vil svare på de innsendte spørsmålene, skriver kommunen i en pressemelding.
 • #Rennebu 09.58: Spørsmål og svar om koronakrisen
  Mange har spørsmål knyttet til arbeid og næringsliv i disse koronatider. Her kommer noen nyttige tips og råd, skriver Rennebu kommune på facebook.
 • #Heim 09.53: Innfører «videobesøk» på sykehjem og institusjoner
  På grunn av smittefare er det innført besøksrestriksjoner på alle sykehjem og i omsorgsboliger. Dette er styringssignaler som er vedtatt både sentralt og lokalt. Derfor har Heim kommune tatt i bruk et verktøy som heter Whereby som åpner for muligheten til videosamtale med de som bor på sykehjem eller i omsorgsbolig, skriver kommunen i ei pressemelding.


» 1. april

 • #Orkland 23.30: Dette er smittekildene
  Orkland kommune har lagt ut informasjon om hvor kommunens tolv smittetilfeller har fått koronaviruset fra: Kildene er som følger:

  Tilfelle 1 ble smittet i Oslo
  Tilfelle 2 til 7 ble smittet av tilfelle 1
  Tilfelle 8 ble smittet av tilfelle 3
  Tilfelle 9 ble smittet av tilfelle 8
  Tilfelle 10 ble smittet i Østerrike
  Tilfelle 11 er smittet i Nord-Norge
  Tilfelle 12 er smittet i Paris
 • #Skaun 15.08: Niendeklassing skrev dikt om krisen


Niendeklassingens dikt har fått over tusen «likes»:

– Jeg ble litt overrasket over alle reaksjonene


 • #Skaun 11.30: Trenger du forskudd på dagpenger?

  Skaun kommune skriver at du har mulighet til å søke om forskudd på dagpenger, dersom du har behov for penger før du får svar på dagpengesøknaden din.
 • #Orkland 10.36: Må være helt symptomfri i sju dager

  I Orkland har én person som var smittet av koronaviruset, blitt friskmeldt. I en pressemelding skriver kommunen hva som kreves for å bli erklært helt frisk.

  – Du må være helt symptomfri i sju dager før du blir friskmeldt. Det er uansett fjorten dagers isolasjon fra første symptom. Denne regelen er ufravikelig. Folk skal være helt trygg på at ingen friskmeldes for tidlig.


» 31. mars

 • #ST-land 18.36: Smittestatus: Tre dager uten positive smitteprøver
  Ikke siden 28. mars har kommunene i avisas nedslagsfelt meldt om positive smitteprøver. Om dette skyldes en utflating av smitten eller at det testes for få folk, syns kommuneoverlegene er vanskelig å si sikkert.

  – Vi kan ikke spå noe ut fra det, vi tester ganske få. Det er mest helsepersonell, så jeg tror ikke vi kan lese så mye ut av det. Vi tester ut i fra indikasjoner på smitte. Som jeg har sagt tidligere, så må vi anta at det er mørketall, sier kommuneoverlege i Heim, Cecilie Hatlenes.

 • #Orkland 16:08: Ekstra ferjeavganger
  23. mars ble kollektivtilbudet redusert i hele fylket. På ferjesambandet mellom Værnes, Leksa Storfosna og Garten ble det satt inn søndagsrute hver dag. Det betyr to avganger fra Leksa per døgn. Nå er det bestemt at det fra lørdag av blir ytterligere èn avgang i hver retning på lørdager i trekantsambandet. • #Heim 13.57: «Lukket» møte i formannskapet
  Tirsdag gjennomfører formannskapet i Heim møte på Teams, det vil si en digital plattform der deltakerne ser hverandre «live» på PC, iPad eller iPhone. Det ble ikke opplyst om formannskapsmøtet på kommunens hjemmeside.

  Ifølge rådmann Torger Aarvaag avholdes møtet i henhold til midlertidig forskrift om såkalte fjernmøter.

  - I disse «hakkfokk»-tider vi er inne i, ble det ikke opplyst om dette, skriver Aarvaag i en epost til ST.

 • #Norge 11.47: Regjeringa gir fem milliarder til norske kommuner og fylker
  På tirsdagens pressekonferanse, la regjeringa frem en tiltakspakke til norske fylker og kommuner.

  – Vi er glade for at vi sørger for en straksbevilgning til kommunene og fylkene på totalt fem milliarder kroner. De gjør en enorm innsats for å forebygge smitte og sikre folks velferd, men de trenger umiddelbare garantier på at de har staten i ryggen gjennom denne krisen, sier Hadia Tajik, Aps finanspolitiske talsperson, ifølge VG.


Vurderer lokale skattekutt og betalingsfritak:

– Kommunen taper 15 millioner kroner i måneden


 • #Skaun 11.02: Anbefaler at du blir hjemme i påsken
  I en pressemelding oppfordrer Skaun kommune sine innbyggere om å unngå reiser som ikke er strengt nødvendig og unngå offentlig transport, hvis man kan.

  – Vår anbefaling er at du blir hjemme i påsken. Har du familie og venner som vil besøke deg? Akkurat nå er det helt greit å si nei til besøk. God hjemmepåske, skriver kommunen.

 • #Heim 10.59: Ordfører og rådmann informerer om koronasituasjonen i Heim

 • #Orkland 09.37: – Fra nå av vil det være annerledes for arbeidsreiser
  I en pressemelding oppsummerer Orkland kommune virkningen av karantenebestemmelsene i kommunen. For arbeidsreiser til Orkland vil det fra nå av være annerledes. Samfunnskritiske funksjoner er fritatt for karantenebestemmelsene. Når det gjelder øvrige arbeidsreiser vil kommunen sammen med arbeidsgivere legge til rette for at disse blir gjennomført på en sikker og god måte. Vi ønsker å opprettholde den gode dialogen vi har med næringslivet som har arbeidsoppgaver eller arbeidstakere i fylkene sør for Dovre, står det i meldingen.

  I meldingen står det også at Shawcor har startet opp aktiviteten på hovedfabrikken igjen.

» 30. mars

 • #Heim 16.48: Informasjon til pårørende ved sykehjem

  Det nærmer seg påskeferie, og Heim kommune skriver i den anledning følgende:

  – Vi ønsker ikke at pasientene våre mottar varer, blomster og ting fra pårørende eller andre i tiden fremover nå, da dette er en potensiell kontaktflate som kan overføre smitte. Denne oppfordringen er basert på at vi ønsker å beskytte de sårbare beboerne våre best mulig. Vi har forståelse for at situasjonen er vanskelig for både pasienter og pårørende, men vi vurderer at de tiltakene som er satt i verk er nødvendige for å unngå unødvendig risiko og potensiell smitte blant noen av de aller mest sårbare innbyggerne vi har i kommunen, står det i pressemeldingen.


Orkland opprettholder egne karanteneregler, tross Høies anbefaling

Helse- og omsorgsminister Bent Høie fraråder kommuner å innføre lokale innreise- og karanteneregler. Orkland står fast på sine regler om karantene for reisende fra fylkene sør for Dovre.


 • #Skaun 16.39: Tilbyr drive through-tjeneste på biblioteket
  – Vi følger selvfølgelig alle smittevernregler når vi plukker bøker. Alle bøkene vi plukker har stått på hylla de ukene vi har hatt stengt. Bøker som du allerede har lånt, eller kommer til å låne, beholder du hjemme inntil videre. Dette for å unngå smittefaren mest mulig, skriver Bautaen kulturhus om det nye take away-tjenesten.

 • #Orkland 11.01: Felles prinsipper for hjemmeundervisning
  Orkland kommune skriver at fra og med mandag 30.mars, er det felles prinsipper for hjemmeundervisning i alle koronastengte skoler i Orkland kommune. Prinsippene gjelder samarbeid med heimene, felles struktur, innhold i skoledagen, samarbeid mellom lærere og ordensregler.

  Dette kommer frem i en pressemelding sendt ut mandag.
 • #Norge 10.58: Over fire tusen nordmenn er smittet av koronaviruset
  Mandag morgen er det ifølge VG 4 302 smittede i Norge. 319 er innlagt på sykehus som følge av viruset; ni av disse ligger på St. Olavs hospital. 26 er døde. Én orklending er innlagt på sykehus.


» 29. mars

 • #Orkland 19.30: Orkland forlenger innreisevedtak
  Før regjeringa kom med sin nasjonale veileder, vedtok Orkland kommune å forlenge sine lokale karantenebestemmelser fra og med 29. mars.

  – Flere kommuner har valgt å avslutte sine restriksjoner, blant annet våre nabokommuner Heim og Rindal. Disse kommunene er, slik vi vurderer det, i en annen situasjon sammenlignet med Orkland. Vår erfaring er at smittetilfellene hos oss så langt kan relateres til reiser.

  Orkland kommune forlenger dermed vedtaket fattet 15. mars knyttet til innreise fra fylkene sør for Dovre.

  – Kommer det regelendringer fra sentrale myndigheter vil kommunen selvfølgelig forholde seg til dette, står det i pressemeldingen.

Beslutningene deres får konsekvenser for over 31 000 innbyggere:

– Man setter andres helse foran sin egen


 • #Norge 18.39: Regjeringa kommer ikke til å tvangsoppheve lokale kommunetiltak
  Regjeringa har lagt frem en nasjonal veileder for norske kommuner. Dette som følge av at mange kommuner har innført egne lokale karanteneregler.

  «Regjeringen oppfordrer kommuner til å oppheve sine lokale, eksterne strenge koronatiltak, men vil ikke bruke tvang.» Slik oppsummerer VG innholdet i den nasjonale veilederen som ble lagt frem søndag kveld.

  Pressekonferansen skulle egentlig starta klokka 14, men ble utsatt på ubestemt tid like før start.

 • #ST-land 12.46: Oppdatert smittestatus søndag
  Kommuneoverlegene i vårt nedslagsfelt sier at det ikke er noen nye positive smittetilfeller å melde om. Dermed er antall smittede fortsatt 22.
 • #Rindal 10.19: Ordføreren i Rindal, Vibeke Langli, har skrevet et leserinnlegg til avisa ST
  – Alle kjenner vi nok på at våre liv begrenses, og at framtiden kan virke både utrygg og usikker. Derfor er det viktigere enn noen gang at vi står sammen, og det er gledelig å se det samholdet vi har. Det er mange som gjør noe ekstra for oss andre, og jeg vil rette en ekstra takk til dere.

  Les hele leserinnlegget her.
 • #FHI 10.02: Vil teste friske personer for å finne mørketall
  Island skal ha testet et utvalg fra hele befolkningen, for å finne mørketallene over hvor mange som er smittet av korona. Nå kan det samme bli gjort i Norge.

  – Det vil være veldig nyttig å gjøre en lignende type studie i Norge. Dette er ikke bare noe vi har lyst å gjøre, dette er noe som vil bli gjort. Vi jobber bare med å få det på plass med tanke på gjennomføring og finansiering, sier fagdirektør for smittevern Frode Forland i FHI, ifølge VG.
 • #Orkland 09.55: – Kan vi ikke bare bli enige om at vi holder oss hjemme?
  «Koronasmitten er blant oss. Alle vet det nå, og viruset skjermer ingen av oss. Kan vi ikke bare bli enige om at vi holder oss hjemme denne våren og i påskeferien som snart er her? Vi drar ikke på hytta eller med campingvogn i en annen kommune,» skriver Orkland kommune i en pressemelding lagt ut på kommunens hjemmesider.


» 28. mars

 • #Kina 20.43: En 57 år gammel rekeselger kan være «pasient null»
  – Jeg kjente meg litt trøtt, men ikke så trøtt som da jeg var syk sist vinter, sier Wei Guixian, til den kinesiske avisa The Paper.

  Hun gikk til et lite helsesenter for å få hjelp, men vendte tilbake til jobb samme dag, ifølge NRK.

Nye kutt i bussrutene

Fra mandag blir det færre avganger på region- og lokalbussene.


 • #Rindal 10.30: Opphever innreisevedtak
  Rindal kommune har de siste to ukene hatt vedtak om pålagt karantene ved innreise til kommunen fra deler av landet. Dette vedtaket går ut i dag 27.03.2020. Kommuneoverlegen har besluttet å ikke fatte et nytt tilsvarende vedtak på nåværende tidspunkt, står det i en pressemelding sendt 27. mars.

  Alle nasjonale tiltak videreføres til 13. april.

 • #Orkland 09.17: Nå kan du «teste» deg selv for korona
  Orkland kommune oppfordrer innbyggerne sine til å koronasjekke seg selv på nettet. Dette kan gjøres på koronasjekk.no. Nettsiden ble startet av helsearbeidere som en dugnad for folkehelsa

  – Orkland kommune anbefaler innbyggerne å benytte denne nettsiden, står det i meldingen.

  – Koronasjekken er utvikla av dyktige folk, inkludert leger, så den har jeg full tillit til. I tillegg tenker jeg at den er en støtte for oss i helsevesenet. Den kan både avlaste og hjelpe, så det ser jeg på som et godt supplement og hjelpemiddel, sier kommuneoverlege i Rindal, Mari Wold.
 • #Norge 09.00: Ekspertgruppe skal vurdere gjenåpning av skoler
  En ekspertgruppe satt ned av regjeringen skal vurdere om elever og barn kan vende tilbake til skolen. En anbefaling skal komme innen 3. april, opplyser Kunnskapsdepartementet i en pressemelding, skriver VG.

  Skoler og barnehager er foreløpig stengt til og med 13. april.

 • #Norge 08.08 Tjue nordmenn døde av koronaviruset
  Lørdag morgen melder VG om at 3 773 nordmenn er bekreftet smittet av koronaviruset. 304 skal være innlagt på sykehus, mens tjue er døde som følge av viruset.» 27. mars

 • #Rennebu 22.38: Ny positiv smitteprøve
  – Fredag kveld har vi fått påvist en ny koronasmittet i Rennebu. Smitten knyttes til de to første smittetilfellene i Rennebu. Den smittede har allerede sittet i hjemmeisolasjon på bakgrunn av nær relasjon med de første smittetilfellene. Hjemmeisolasjon opprettholdes i tråd med reglement. Det er ikke behov for videre smittesporing. Den smittede er en voksen med milde symptomer. Det er per i dag tatt 95 prøver i Rennebu, og vi har nå fem smittede.

  Dette ifølge Rennebu kommunes hjemmeside.
 • #Skaun 17.12: Videohilsen fra Buvik ILs alternative fotballtrening

 • #Rennebu 16.16: Utsetter betaling for vann, avløp og eiendomsskatt
  – Redusert aktivitet i næringslivet og påfølgende permitteringer av ansatte kan medføre at det blir vanskelig å betale gebyrene på vann og avløp samt eiendomsskatt innen fristen 1. april. Derfor gis det nå en generell utsettelse for lokalt næringsliv og alle som mottar denne fakturaen. Betalingsfristen utvides med en måned og ny betalingsfrist blir dermed 1. mai, står det i pressemeldinga.
 • #Norge 15.37: Statens vegvesen utsetter piggdekkfristen
  - Vi oppfordrer folk så skifte ut piggdekkene så raskt som mulig. Men ser samtidig mange praktiske utfordringer i disse koronatider. Som karantene og verksteder og dekkhotell som er stengt eller har redusert kapasitet, sier Ingrid Heggebø Lutnæs i Statens vegvesen.


 • #Heim 15.03: Restriksjoner på innreise til Heim kommune opphører
  Heim kommune har de siste to ukene hatt vedtak rundt karantene for innreise i kommunen. Dette vedtaket ble fredag 27. mars opphevet. Det er besluttet å ikke fatte et nytt vedtak på nåværende tidspunkt, melder kommunen på sine hjemmesider.
 • #Heim 12.25: Ordfører ute av karantene
  Odd Jarle Svanem, ordfører i Heim kommune, var torsdag ferdig med karantenetida. Han gikk i karantene for vel to uker siden etter ferietur til USA.

  - Både jeg og kona har vært i karantene, og torsdag var vi på butikken klokka 07. Det var helt ok, men det var lite folk i butikken så tidlig på morgenen, sier Svanem.

  Ordfører Odd Jarle Svanem er ute av karantene, men det blir fortsatt mye jobbing fra hjemmekontor.  Foto: John M. Myrhaug

  - Jeg la merke til nye rutiner, både med merking og hvordan folk forholdt seg til hverandre. Jeg fikk inntrykk av at vi tar dette alvorlig, sier han.

 • #Orkland 11.58: Tre nye smittetilfeller i Orkland
  Antallet koronasmittede i vår region, har nå steget til tjue. Den eneste kommunen uten positive smitteprøver så langt, er Rindal kommune.

  – Selv om vi per dags dato ikke har noen registrerte tilfeller, er det ikke slik at vi legger oss «bakpå» og tror at det ikke vil komme, eller at vi ikke følger nasjonale retningslinjer, skriver kommuneoverlege Mari Wold. • #Orkland 10.21: Felles legevakt på Orkanger
  Fra fredag 27. mars vil legevakten for kommunene i orkdalsregionen være lokalisert i tjenestesenteret på Orkanger.

  – Legevaktstilbudet er felles for Orkland, Skaun, Rennebu, Rindal, Surnadal, Heim, Hitra og Frøya. Legevakten har åpningstid i tidsrommet 15:30 - 08:00 på hverdager og hele døgnet i helgene, skriver Orkland kommune.

  Legevakta ligger i Allfarveien på Bårdshaug.  Foto: Orkland kommune


» 26. mars

 • #Lensvik 20.10: Ansatte i hjemmetjenesten kjøpte munnbind på Prix-en

  – De vi har nå, har vi kjøpt på Prix-en. Det er sånne støvmasker som murere bruker når de pusser. Men de fungerer for oss, selv om de er litt ekle å puste gjennom.

  Orkland kommune skriver at nye forsyninger av munnbind som er ment for helsearbeidere er forøvrig underveis. Murere og øvrige håndverkere i Lensvik kan dermed igjen puste lettet ut. • #Heim 19.35: Første smittetilfelle i Heim
  Torsdag kveld kom meldingen om det første positive smittetilfellet i Heim kommune. Dermed er det totalt 17 smittetilfeller i avisa Sør-Trøndelags kommuner.

  Det blir ikke opplyst noe nærmere om hvor i Heim den smittede bor eller om alder.

 • #Skaun 14.58: Rektor med hjemmekontor: – Krever mye av oss alle
  – En slik situasjon gir også muligheter til å prøve ut nye måter å drive opplæring på. Skolene i Skaun kommune har kommet et godt stykke på vei når det gjelder digitaliseringen. Men det er ingen tvil om at dette gjør at denne prosessen går mye hurtigere nå, skriver rektor på Venn oppvekstsenter, Rune Heen.

 • #Heim 10.01: Kun akuttbehandling hos tannlegen
  For å begrense spredning av koronavirus utfører tannhelsetjenesten nå kun akuttbehandling. I en pressemelding skriver kommunen at de som har behov for tannbehandling, må ringe den lokale offentlige tannklinikken du hører til. Her får du vite hvor du skal henvende deg videre. Liste over offentlige tannklinikker.

 • #Norge 09.58: Ansetter 400 nye politifolk
  Justisdepartementet har gitt Politidirektoratet (POD) fullmakt til midlertidig å ansette inntil 400 politifolk for å styrke bemanningen som følge av coronaviruset, melder NTB.


Dette er et møte i formannskapet

Onsdagens formannskapsmøte i Orkland ble av den historiske sorten.


 • #Norge 09.55: Telenor melder om rekordhøy svindeltrafikk
  – Kriminelle utnytter digitaliseringen av samfunnet til egen fordel, også i en pandemisituasjon som vi er i nå, sier Hanne Tangen Nilsen, sikkerhetsdirektør i Telenor Norge, i en pressemelding. Dette skriver Adresseavisen.
 • #Skaun 09.18: Ny positiv smitteprøve
  Det skal være snakk om ei kvinne i 50-åra som har nær relasjon til en av de tidligere identifiserte smittede. Skaun har dermed fire personer med påvist koronasmitte, skriver kommunen på sin hjemmeside.

» 25. mars

 • #Samferdsel 15.28: Stenger alle trafikkstasjoner
  Statens vegvesen har i dag bestemt å holde alle trafikkstasjoner stengt frem til og med 13. april.

  Oppdatert informasjon om hvordan koronautbruddet påvirker Statens vegvesens tjenester finner du på: www.vegvesen.no/korona. • #Norge 14.31: Avlyser alle eksamener
  Koronautbruddet gjør at regjeringen velger å avlyse alle vårens skriftlige eksamener for elever i grunnskolen og videregående, melder kunnskapsdepartementet. Elevene vil likevel få vitnemål.

  Dette gjelder for elever på 10. trinn og alle elevene på videregående, melder NRK.

  – Samtidig utgjør standpunkt over 80 prosent av karakterene på ungdomsskole og videregående. Konsekvensene for de elevene som vi avlyser eksamen for, er ikke veldig stor, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V).

 • #Heim: Ordfører med videohilsen.
  Heim-ordfører Odd Jarle Svanem hilser innbyggerne i kommunen på video.
 • #Skaun 09.37: – Fordi det er utstyrsknapphet og begrenset kapasitet på analysering, kan ikke alle bli testet
  Dette skriver ordfører i Skaun kommune, Gunn Iversen Stokke (Sp), i et facebookinnlegg onsdag morgen.» 24. mars

 • #Norge 15.47: Regjeringa viderefører alle koronatiltak til over påske

  Det har nå gått nesten to uker siden regjeringen kom med de sterkeste og mest inngripende tiltakene vi har hatt i Norge i fredstid. Det innebar blant annet at alle landets barnehager og skoler ble stengt.

  Regjeringen har bestemt at norske skoler og barnehager stenges til over påske, og alle tiltakene videreføres, til og med 13. april, skriver VG.

  – Det betyr nye uker med sterke begrensninger på livene våre, sier Erna Solberg.

 • #ST-land 15.23: Tall fra Nav gir dyster lesing

  Grovt regnet seks hundre personer i vårt nedslagsfelt har mistet jobben som følge av koronakrisen, ifølge en fersk rapport fra Nav. I én av våre kommuner er arbeidsledigheten på hele ni prosent.
  Ifølge TV2 har det ikke vært så mange arbeidsledige (291 000 personer) i Norge siden krigen. Dette utgjør over ti prosent på landsbasis. • #Norge 15.02: Landsskytterstevnet avlyst

  Landsskytterstevnet som skulle vært arrangert fra 7. – 14. august avlyses. Det er Norges Skytterstyre som har tatt beslutningen med bakgrunn i den alvorlige situasjonen med spredning av koronaviruset, og etter anmodning fra arrangøren i Elverum skytterlag. Fem tusen skyttere og mer enn ti tusen tilreisende blir direkte berørt av beslutningen.

 • #Norge 13.10: Totalt 2 566 personer er rapportert smittet med koronavirus. Det viser dagsrapporten fra Folkehelseinstituttet.

  Samtidig kommer nyheten om det tolvte dødsfallet som følge av korona, i Norge.

  – Det er snakk om en 72 år gammel mann. Han ble bekreftet koronasyk for få dager siden, og hadde en underliggende sykdom. Han døde i sitt hjem med akuttpersonell fra UNN til stede, sier ordfører Gunnar Wilhelmsen i Tromsø, ifølge iTromsø.

 • #Orkland-regionen 10.20: Spørreundersøkelse for næringslivet:
  «Unntakstilstand og koronavirus – hvilke utfordringer har næringslivet i Orkland?»
  Det er tittelen på en henvendelse til regionens bedrifter fra Orkladal næringsforening og Næringshagen i orkdalsregionen, som har laget en spørreundersøkelse for få oversikt over næringslivets forventinger til de ovennevnte foreningene. Frist for å svare er satt til 27. mars, skriver foreningen.
 • #Norge 10.04: FHI tror smittetoppen kan komme i april
  – Nå er vi over i tro, og ikke viten. Vi jobber med en ny risikovurdering hvor dette nok vil være tydeligere. Men det går an å reflektere rundt det. Ut fra effektene vi har sett av tiltakene mot smitten i landene i Asia, så vil jeg tro at vi kanskje vil nå en smittetopp i løpet av april, sier fagdirektør i FHI, Frode Forland til VG.
 • #Rennebu 09.44: Oppdatert informasjon om isolerte innbyggere:
  Kommuneoverlege Arne Opdahl har etter vurderinger bestemt at involverte i 2. og 4. klasse holdes i hjemmeisolasjon til og med torsdag 26. mars kl. 18.00. Dette gjelder elever med familier og de ansatte knyttet til de to klassetrinnene, skriver Rennebu på sin hjemmeside.
 • #NHO 09.40: Over halvparten av NHOs medlemmer med færre enn ni ansatte har permittert:
  Nå jobber NHO intenst for å sikre gode vilkår også for denne gruppen bedrifter, heter det i et nyhetsbrev fra NHO.» 23. mars

 • #Fotball 15.17: Vil holde alle fotballbaner stengt
  I påvente av en endelig avklaring fra Helsedirektoratet oppfordrer Norges fotballforbund (NFF) til å stenge alle fotballbaner i Norge.

  - Helsedirektoratet har besluttet forbud og stenging av idrettsarrangementer og organisert idrettsaktivitet både innendørs og utendørs. NFF ser at dette tolkes ulikt og har derfor bedt Helsedirektoratet om å presisere denne bestemmelsen, for eksempel med hensyn til egentrening på fotballbaner. Inntil dette er presisert oppfordrer NFF at alle fotballbaner stenges i Norge, sier Terje Svendsen, president i Norges fotballforbund, i pressemeldingen som ble sendt ut mandag.


 • #Heim 14.58: Ordføreren sendte ut pressemelding
  – Mange innbyggere kontakter oss om forskjellige spørsmål. Folk er positive og viser stor forståelse for de avgjørelser som tas av kommunen og regjeringen. Sammen skal vi håndtere dette. Vi ber alle om å følge med på informasjon og følge de råd og bestemmelser som blir gitt, skriver ordfører Odd Jarle svanem i pressemeldingen.

 • #Norge 12.28: – Ikke mulig å stoppe epidemien, sier folkehelseinstituttet
  - Vi tror ikke det er mulig å stoppe epidemien, sier Geir Bukholm, områdedirektør i avdeling for Ledelse og stab for smittevern, miljø og helse ved Folkehelseinstituttet, ifølge forskning.no.

  - Vi vurderer også om vi kan forsinke epidemien, slik at medisiner og vaksiner som er under utvikling kan få en effekt, for de som kan få eller får et komplisert sykdomsforløp. Til slutt vil epidemien brenne ut. • #Rennebu 11.59: Rektor ved Rennebu skole, Gerd Staverløkk, har delt følgende melding på kommunens facebookside.

  – Det er klare planer for alle klassetrinn, og en god del arbeid å gjøre selv om dagene tilbringes hjemme. Jeg er imponert over elever som på kreative, artige, faglige og kloke måter jobber med skolearbeidet og tar de utfordringer som kommer på strak arm, skriver Staverløkk.

 • #Heim: Psykososial støttetelefon
  Heim kommune har etablert en telefontjeneste for alle som har behov for råd eller veiledning rundt koronautbruddet. Tjenesten er betjent av fagfolk med kompetanse på barn, unges og voksnes psykiske helse, og er ment i båstå alle dem som kjenner på en ekstra psykisk belastning som følge av koronaviruset.
 • #Skaun 09.44: Ny positiv prøve i Skaun
  Mandag morgen melder Skaun kommune om den tredje positive prøven av koronasmitte. Dette er den tiende i vårt nedslagsfelt.
 • #Skaun 09.28: Oppfordring til turgåere
  Buvik idrettslag oppfordrer alle turgåere til å ikke skrive seg inn i turbøkene som ligger ute i kassene rundt om i kommunen. Dette for å minimere potensiell smitte.

 • #Orkland 09.09: Reduserer ferjekapasiteten
  Fjord1 melder om at det vil bli flere endringer i rutebildet som følge av koronaviruset. Dette medfører at B-ferga mellom Brekstad og Valset innstilles på ubestemt tid.

  – Rute 870 Brekstad - Valset. Endring i rutetilbudet fra mandag 23. mars. Dette medfører at B ferga innstilles på ubestemt tid. Det blir da avganger fra Brekstad hver halve time, og fra Valset hver hele time, står det i trafikkmeldinga.
 • #Orkland: Borettslag stiller opp
  De to sameiene på Motunet på Fannrem har gått ut med informasjon til alle sine beboere om at man stiller opp og utfører ærend for hverandre.

  - I disse tider må vi alle ta ekstra godt vare på hverandre. Vi i styrene på Motunet ønsker derfor å tilby oss å bistå med hjem til ærend og lignende i tida framover hvis det er behov for det, skriver styret i brevet som har gått ut til beboerne.

Forbyr overnattinger i kommunen:

– Helseminister Høie og justisministeren kan bare gå og legge seg

Rennebu kommune gjør ytterligere tiltak for å hindre smittespredning. Kommuneoverlege Arne Opdahl sier kommunen har lært av Frosta.


» 22. mars

 • #FHI: 2 132 personer smittet av korona i Norge
  Ifølge Folkehelseinstituttets dagsrapport 22. mars var 2 132 personer i Norge smittet med koronavirus. Dette er en økning på 206 det siste døgnet. Til sammen sju personer har dødd som følge av viruset.

  Gjennomsnittsalder for de smittede er 47 år, 45.3 prosent er kvinner og 54.7 prosent er menn. 1 014 personer har blitt smittet i Norge, 915 personer har blitt smittet utenlands og for 203 er smittested under avklaring.
 • #Rennebu 14.26: Innstramming i Rennebu
  Det er fattet nytt vedtak knyttet til restriksjoner for reise og opphold i Rennebu kommune. Vedtaket gjelder fra søndag 22. mars klokken 12 til 28. mars klokken 12.00.

  Det nye vedtaket betyr at du som ikke har fast bolig/bosted eller arbeidssted i kommunen forbys å overnatte her. Videre betyr det 14-dagers karantene for alle innbyggere i Rennebu som reiser utenfor kommunegrensa og kommer tilbake, uavhengig av varighet på reisen.

 • #Norge 14.00: Egenvarsling om smitte
  Folkehelseinstituttet (FHI) ber om at folk som mistenker at de kan være korona-smittet, registrerer dette hos dem. Hensikten er at helsemyndighetene får bedre oversikt over utbredelsen av viruset.
 • #Rindal kl 13.00: Melding fra Rindal kommune
  Søndag ettermiddag la Rindal kommune ut følgende innlegg på sin facebookside: • #ST-land 10.42: Ingen nye positive prøver
  Søndag morgen er det stadig ni smittede innbyggere i avisa Sør-Trøndelags nedslagsfelt, ifølge kommuneoverlegene.

  - Ingen nye positive prøver meldt. Vi venter svar på cirka 30 prøver, forteller Jimmy Wikell, kommuneoverlege i Orkland kommune.

  - Ingen nye positive tilfeller i Rennebu, opplyser kommuneoverlege Arne Opdahl.

  - Ingen tilfeller her ennå, sier kommuneoverlege i Rindal, Mari Wold.

  - Til nå ingen kjente smittetilfeller i Heim kommune. Vi har noen prøver vi venter svar på, sier Cecilie Hatlenes, kommuneoverlege i Heim kommune.» 21. mars

 • #ST-land 16.14: Remidt holder åpent
  Renovasjonsselskapet Remidt sier at de fortsatt vil holde åpent, men at det er innført enkelte tiltak.

  – Remidt IKS vil inntil videre - og så langt det er mulig - ha drift ved alle våre anlegg. Det betyr at gjenvinningstasjonene er åpne, sier Erik Prytz Reitan i Remidt IKS.» 20. mars

 • #Skaun 19.23: Slik løser de koronasituasjonen på Hammerdalen barnehage:

 • #Trøndelag 12.56: Utsetter alle konfirmasjoner
  Som følge av koronakrisen har Nidaros bispedømme valgt å utsette alle konfirmasjoner, foreløpig til etter sommerferien.

  – Akkurat nå er situasjonen så uoversiktlig at vi ennå ikke vet når det blir aktuelt å gjennomføre årets konfirmasjoner. Vi vil informere om dette så fort vi vet noe mer, sier stiftsdirektør i Nidaros, Steinar Skomedal.
 • #Orkland 10.05: Ifølge kommuneoverlege Jimmy Wikell er det sporet to forskjellige smittekilder i Orkland

  Det er nå til sammen fem smittede i Orkland. Det er fire innenfor samme smittesirkel (bedriften Shawcor på Grønøra), pluss det nye tilfellet med personen som har sin opprinnelse fra jobbreise i Mellom-Europa.
 • #Norge 09.08: Setter ned styringsrenta
  Norges Bank har besluttet å sette ned styringsrenta til rekordlave 0,25 prosent.

  – Siden Norges Bank satte ned styringsrenten i forrige uke, har situasjonen i norsk økonomi forverret seg ytterligere, skriver Norges Bank i en pressemelding.
 • #Norge kl. 06.00: Stopper alt salg av smågodt
  For å redusere faren for koronasmitte, har Coop besluttet å stoppe salget av alt smågodt inntil videre.

  – Vi er glad for at det nå er sendt ut enda tydeligere retningslinjer fra nasjonale helsemyndigheter, med oppfordring til at disse følges over hele landet, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Coop Norge i en pressemelding.