Bedre hverdag på jobb og hjemme

Trøndersk kompetanse ved psykologspesialist Mari Elin Dyrendahl Sterten inviterer til et nytt og viktig kurs. Denne gangen handler det om mindfulness. Arkivfoto 

Agdenes

4. juni er det kurs i mindfulness i Orkdal. Ifølge kursholderen, Trøndersk kompetanse, kan mindfulness brukes til hverdags, i arbeidsliv og ledelse. Kurset tar for seg hvordan mindfulness, eller oppmerksomt nærvær, kan praktiseres og hva det tilfører folk både i jobb og privat.

Kursleder er psykolog Lars Dehli som har lang erfaring med mindfulness, både som terapeut og som foreleser. Han har publisert flere artikler innen psykisk helse og idrettspsykologi og er medforfatter av boka «Energityvene – hvordan håndtere utmattelse i sykdom og hverdag».

De siste åra har mindfulness blitt stadig mer utbredt. Det skal ha positiv effekt på angst, depressive symptomer og stress, samt forbedret livskvalitet ved kronisk fysisk sykdom. Metoden skal være godt dokumentert, og forskning viser helsegevinster på flere områder som at immunforsvaret styrkes, reduksjon av blodtrykk og stresshormonet kortisol, hjernen blir mer plastisk, vi lærer bedre, bedrer konsentrasjonen, er mer i mental balanse. Forskning vitner også god effekt ved traumer, spiseforstyrrelser, stressrelaterte sykdommer, smertetilstander, utmattelsessyndrom, søvnproblemer og relasjonsvansker.

Mindfulness handler om å være tilstede med virkeligheten slik den er, her og nå. Teknikken handler om å ta et skritt tilbake, vurdere situasjonen og for deretter å handle.

På sikt skal dette fremme overskudd, effektivitet, kreativitet og tilstedeværelse både på jobb og privat. Mange som praktiserer mindfulness, sier at teknikken hjelper til håndtering av stress og forebygger utbrenthet.