«Jeg hatet skolen»

- Jeg var en av de mange unge som hatet skolen. Jeg frika ut. Ble lærer rett og slett for å kunne gjøre grunnskolen mer menneskelig. Det greide jeg ikke, sier Ivar Buan.

Dette er de beste psykologene og pedagogene jeg har. Dyrene betyr enormt mye for det opplegget vi har på Buan Gård, sier Ivar Buan. Her sammen med kollega Ida Guttorm og samboer Trude Hafting. 

Distriktet rundt

- Men jeg har brukt all positiv erfaring med ungdom fra årene på Torshus Folkehøgskole for å bygge opp Buan Gård.

Soleklar vinner

Lærer Ivar Buan har utviklet Buan Gård på Kvålsjåren i Orkdal til et anerkjent behandlingstilbud for barn og unge som er kommet på kant med familien og samfunnet. I går mottok Ivar Buan Bygdeutviklingsprisen for Sør-Trøndelag fylke. Gården med folk og dyr er blitt et sted der hundrevis av «problemungdom» har fått en ny start, en ny sjanse. Buan Gård var en soleklar vinner, er nå også fylkets kandidat til en pris på landsbasis. Prisen er på 25 000 kroner, og utgis av Innovasjon Norge, som er tuftet på grunnmuren av tidligere Statens Nærings og Distriktsutbyggingsfond.

Dyreliv

- Oppskrifta er enkel. Man må rett og slett bry seg. Det er nettopp hva disse barna og ungdommene trenger. På Torshus så jeg også hvor viktig natur og dyreliv er for å stimulere til de positive følelsene hos ungdommen. Dyrene er de beste pedagogene og psykologene jeg har. Og naturen den aller beste læreboka. Her på eiendommen min er et femtentalls hester, snøskutere, tohjulinger og firhjulinger. Vi har en masse fugler og dyr. Nylig har vi inngått avtale med en keramikklærer. Vi skal alle lære oss å bruke keramikkovnen vi har fått kjøpt billig. Ellers kan det gå skikkelig vilt for seg når ungdommene kjører rundt omkring på gården med forskjellige doninger, sier Ivar Buan.

Engasjement

Ivar Buan (57) bobler over av engasjement og ideer. I mange år manglet han både selvtillit og tro på det han sto for. I dag har han både profesjonell erfaring og livserfaring. For første gang er han trygg på seg selv og det han driver med. Han innrømmer at det er en svært god følelse. Arbeidet på gården siden starten i 2001 har gitt resultater som både barnevernet, og alle de andre riktige myndighetspersonene, har lagt merke til. Tilbudet på Buan Gård har god status på grunn av gode resultater.

«Jævelunger»

- Flere hundre barn og unge har vært innom Buan Gård. Det er ikke mors beste barn som kommer hit. Noen av dem skikkelige «jævelunger» for å si det på godt norsk. Når du i etterkant får telefoner fra mange av dem som har vært hos oss, fordi de ønsker å komme «hjem igjen». Ja, da må jeg innrømme at jeg tar til tårene enkelte ganger. Nylig ringte ei jente fra Tromsø. Hun var ei skikkelig utfordring mens hun var på Buan, for å si det mildt. Men det gikk over måte bra. Nå er hun gravid og vil komme tilbake til oss når hun skal fø barnet sitt. FOR en tillit. Jeg gråt som et barn, forteller Ivar Buan.

Familieferie

Siden 2001 har Buan Gård vært et sted for avlastning, ferie og fritidstilbud for barnevernet. I hovedsak er det barn og unge i Trondheimsregionen som har benyttet Buan Gård. Nå legger Ivar Buan og hans drøye ti ansatte opp til å gi familier et tilbud.

Foreldre som svikter er hovedgrunnen til at Buan Gård med drøye ti ansatte eksisterer. Men Ivar Buan sier at ofte har foreldrene så dårlig utgangspunkt at de nærmest er dømt til å mislykkes. Buan Gård vil nå bygge ut leiligheter og tilby familier et undervisnings og ferietilbud. Mor og barn, eller kanskje far og barn trenger hjelp for å bygge opp kontakt og tillit til hverandre. Det skal vi hjelpe dem med, sier Ivar Buan, som var både stolt og litt rørt da han i går mottok Innovasjonsprisen på vegne av Buan Gård.

Relaterte saker: