Fluefiske-VM i "vaskeriet"

Det gamle «vaskeriet» ved Løkken Gruver skal bli arena for det første verdensmesterskap i innendørs fluekasting. Norsk Fluefiskesenter AS er under etablering i Orkla Pensjonat.

Trond Syrstad satser på innendørs VM i fluekasting allerede i 2006. 

Distriktet rundt

Bak prosjektet står Knut og Trond Syrstad, sammen med Steve Tverrå og Erling Røvik.

Team Syrstad

Brødrene Syrstad, eller Team Syrstad, er begge i dag profesjonelle fluefiskeinstruktører. Et stort problem er at den norske fluefiskesesongen er tre måneder lang.

Nylig inngikk Team Syrstad og deres partnere avtale med Salvesen & Thams om kjøp av det gamle «vaskeriet». I løpet av våren og sommeren skal hallen ryddes, for å gi plass til fluefiskekastere og golfspillere. I tillegg bygges en scene som skal kunne brukes til konserter.

Helårs skole

- Når anlegget står ferdig har vi etablert landets første innendørs fluekastearena, med innlagt kastedam. Det er viktig når man skal trene spey, hvor lina ligger i vatnet.

- Anlegget gir oss anledning til å drive kursvirksomhet året rundt. Orkla Pensjonat tar imot kursdeltakerne. Vi legger opp til å arrangere uoffisielt verdensmesterskap i fluekasting allerede 2006/2007. Selve hallen skal romme et lite golfanlegg og en scene, sier Trond Syrstad.

Investering

Selskapet Norsk Fluefiskesenter AS er etablert med en egenkapital for hver av de fire deltakerne på 200 000 kroner. Selve vaskeriet ble kjøpt for rundt 50 000 kroner.

I løpet av våren skal skraphandlere ta ut kobber og andre metaller under rydding av hallen. Metaller som selskapet får betaling for.

Trond Syrstad sier at pluss/minus håper man å komme rundt null i utgifter for vaskeriet. Så skal anlegget bygges om.

- I tillegg håper initiativtakerne å få med seg støttespillere også lokalt, blant annet for å gjøre området rundt vaskeriet mer innbydende. Grøntanlegg og maling vil kunne gjøre underverker, mener Trond Syrstad.

Store muligheter

Steve Olav Dagsland Tverrå på Løkken er en av investorene i Norsk Fluefiskesenter AS. Han er ikke i tvil om at mulighetene med selve vaskeriet er ubegrenset.

Hallen er på 1875 kvadratmeter, noe som gir store muligheter både til fluekasting, konserter, golf og andre aktiviteter. Han ser også for seg å arrangere Norges største rockekonsert på Løkken.

- Totalt har vi 46 overnattingsplasser med Orkla Pensjonat og to nyoppussede leiligheter. Kurs, seminarer og konferanser er nøkkelordet. Interessen for fluefiske øker nærmest eksplosivt. Men også andre kurs og konferanser er aktuelt, sier Steve Tverrå.

Støttespillere

I tillegg til de fire investorene i Norsk Fluefiskesenter, er utstyrsfabrikken Loop i Sverige og Norge støttespillere. Salvesen & Thams har vært viktige samarbeidspartnere og Trond Syrstad berømmer det gode samarbeidet med Intersport.

Han håper også at Meldal kommune og næringsrådet ser mulighetene i de planene som nå settes i verk. Allerede i løpet av høsten skal innendørs fluefiskeskole arrangeres.

- Når vi arrangerer innendørs verdensmesterskap vil vi kunne samle de beste fluekasterne fra femten nasjoner på Løkken. Det vil bety mye for Løkken og dalføret ellers. Ikke minst i vinterhalvåret, på ei tid da turist- og servicenæringa har roligere tider, sier Trond Syrstad.

Enorm respons på fluestenger

LTS er navnet på nye fluestenger som denne våren går ut i markedet både i inn og utland. Team Syrstad har utviklet ei stang som i fluefiskekretser betraktes som banebrytende.

- Enkelt sagt kan vi si at den nye stangserien er stenger som egner seg like godt til å kjøre fisk med, som å kaste med. Den er bygd som ei engelsk stang med helaksjon, men som har materialer som også gjør den rask.

- Responsen blant forhandlerne har vært helt utrolig. Hvis salget går like bra i årene framover er det ingen tvil om at det betyr betydelige inntekter for Team Syrstad, sier Trond Syrstad.

Stort salg

Utviklinga av stengene har pågått siden i fjor sommer, og den svenske produsenten Loop slår fast at de nyutviklede stengene fra Team Syrstad i år står for hele 80 prosent av salget.

Interessen er så stor både i Europa og USA at det overgår alt man hadde forventet. Men Trond Syrstad holder hodet kaldt og presiserer at det blir kundene som nå avgjør om stanga blir en suksess.

Ikke bare pen

Årets kolleksjon av stenger er enhånds og tohånds stenger for laksefiske. Allerede neste år er planen å utvide tilbudet for ørret.

Trond Syrstad sier at stengene er mer enn bare ei ny stang med fin form og farge. Forhandlere i hele landet har kjøpt inn store antall foran årets laksesesong.

Trener til årets VM

Mens broder Trond er på Løkken er bror Knut Syrstad i full sving med å finpusse teknikken foran VM i San Fransisco i april. I fjor ble det sølvmedalje.

- Nå skal jeg teste ut formen, så får vi se.

- Jeg hadde ikke tenkt å nøye meg med sølv denne gangen. Hvis kroppen er strek nok satser jeg også i år, sier Knut Syrstad på telefonen fra Skottland.

Han sto midt i elva og kastet med flue. Men om elvene i skottland er åpne, er det ikke spesielt varmt derover på denne tida av året.

Verdensmesterskapet går i San Fransisco i april. Oppholdet i Skottland varer i fjorten dager.

Snart kommer Knut Syrstad hjem til Norge, for å øve på hjemmebane. Hvis Orkla ikke er islagt, vel og merke.