- Jeg synes det er fryktelig artig å få lov til å være første kvinnelige ordfører i Rindal. Det kan hende jeg kommer til å ha en litt annen vinkling på en del saker. Siden jeg har to unger, er jeg opptatt av ting som angår dem, som skole og aktivitetstilbud. Jeg er opptatt av hva vi gjør med ungdommene våre videre. Rindal kommune er jo kåret til landets beste levekårskommune, men likevel er ikke alt like bra, sier Baalsrud.

Ola T. Heggem har som kjent takket ja til å bli statssekretær i landbruksdepartementet, og overlater derfor kontoret til sin partifelle fra mandag av. I går var det full ryddesjau.

- Ola og jeg har prøvd å gå gjennom en del papirer på kontoret hans. Han har jo sittet der i 14 år, og er ikke den som kaster så mye - som mannfolk flest. Derfor tar det litt tid, sier Baalsrud.

Fersk politiker

Ordførerjobben kom litt brått på henne, og hun sier det har vært en litt kaotisk omstillingsfase.

- Det har gått litt fort i svingene. Men jeg skjønte jo etter hvert at Ola var tiltenkt andre oppgaver dersom valget gikk vår vei. Dette er fryktelig spennende for meg, og jeg er ydmyk i forhold til den tilliten jeg blir vist. Jeg er jo en fersk politiker, med to år som varaordfører bak meg. Før det var jeg vara til ressurskomiteen, og hadde egentlig sett for meg det denne perioden også. Men nå skal jeg prøve å gjøre jobben som ordfører så godt jeg kan - fra mitt ståsted, sier hun.

Den nye ordføreren er innfødt rindaling, men flyttet fra bygda da hun var 1,5 år gammel.

- Jeg vokste opp sørafor, og utdannet meg etter hvert til kokk i Bærum. Vi flyttet til Surnadal da mannen min fikk jobb der, og bodde der i 12 år. Hele tida hadde jeg i bakholdet at jeg ville overta hjemgården i Rindal, odelsjente som jeg var. Vi flytta til gården i 1997, og tok over året etter, forteller Baalsrud.

Ingen revolusjon

Karrieren som gårdbruker varte imidlertid ikke så lenge for henne.

- Det var meningen at jeg skulle drive gården sammen med faren min, men så mistet vi ham brått etter ett år. Jeg ble også selv alvorlig syk, men er frisk igjen nå. Nå er det mannen min som driver gården på heltid, mens jeg har jobbet 100 prosent som kjøkkensjef på Rindal helsetun til nå, sier Baalsrud.

Den jobben har hun nå tatt permisjon fra i de neste to årene.

- Jeg kommer nok til å savne jobben min, og det trivelige miljøet der. Men jeg vil holde meg oppdatert i bransjen, forteller hun.

- Hva ønsker du å utrette som ordfører?

- Vi har en tradisjon i Rindal for et godt samarbeid på tvers av partiene, vi jobber for folkestyret sammen. Jeg vil fortsette på den plattformen. Jeg søker ikke å få til kontroverser, det blir ikke noen revolusjon med meg som ordfører. Målet er å jobbe for et selvstendig og godt styre i Rindal, og det har jeg de andre partiene med meg på, sier den nye Sp-ordføreren.

Strukturert

- Jeg trenger nok litt tid i starten. Ola er veldig utadrettet, og har vært engasjert regionalt. Han har jobbet voldsomt utover kommunens grenser, og det har vært kjempebra. Men fra mitt ståsted, vil jeg nok tenke mest innover i starten. Det regionale får komme litt etter hvert, siden jeg er såpass fersk, sier Baalsrud.

- Hva ser du på som den største utfordringen i din nye jobb?

- Det å få satt seg inn i saker blir nok den største bøygen, men det er jo en fordel at jeg har vært varaordfører i to år. Nå skal jeg jo bruke all min tid på dette, og det tror jeg blir enklere. Jeg må også søke informasjonen der den er. Vi har en dyktig kommuneadministrasjon som jeg kommer til å søke støtte hos, og hittil har jeg møtt bare positivitet, sier Baalsrud.

Den nye ordføreren beskriver seg selv om strukturert, og en person som liker at ting fungerer. Hun er vant til å dra sammen trådene, og jobbe mot et sluttprodukt.

- Mye er likt for meg og den nye ordføreren i Meldal, vi har litt samme bakgrunn. Jeg har tenkt å ta kontakt med henne, slik at vi kan få en felles start, sier Hanne Tove Nerbu Baalsrud.