Ønsker seg gamle julekort

Har du sjekket skuffet og skap for om mulig å finne skikkelig gamle julekort og julehefter? Dersom du kan melde om fangst, er Kolbjørn Aune interessert. I dag!

Kolbjørn Aune, museumsstyrer i Hemne, ber folk endevende hus og heim for å finne gamle juleskatter. 

Distriktet rundt

Torsdag ettermiddag er det nemlig juleselskap i Wesselgården, Hemnes nye museale storstue. Og der har Aune planer om å stille ut gamle julekort og julehefter.

- Vi stiller ut dette i tilknytning til juleselskapet, og håper på mange bidrag, sier Aune.

Første i 1881

- Hva menes med gammelt i denne sammenhengen?

- Julekort fra først på 1900-tallet er å betrakte som skikkelig gammelt. Det som ofte er problemet med tanke på tidfesting er at disse julekorta er uten poststempel, men det kan være andre måter. For eksempel måten julehilsenen er skrevet på. Men dette er igjen en noe usikker metode, da det betinger at det er riktig skrevet, sier Aune.

Når det gjelder julehefter, forteller museumsbestyreren og lokalhistorikeren at det aller første som kom ut i Norge het Juleroser, og var utgitt i København i 1881. Hemne bygdemuseum har også en del julehefter og julekort i egen samling, men antallet er så lite at Aune kvier seg noe for å kalle dette ei utstilling.

Skaper liv

Det er den nystarta foreninga Wesselgårdens Venner som formelt inviterer hemnværingene til juleselskap 5. juledag. I styret sitter Willy Merkesnes (leder), Karen Lidal, Hilde Liss Taftø Schei, John Hallvard Lidal og Kjell Øyasæter.

- Vi ønsker å skape liv i gården, helst så snart som mulig. Som en sped start og foreløpig begrensede ressurser, har vi nå pyntet til jul. Det er juletre i finstua og adventsstaker i vinduene. Dette er enkle tiltak, men det bidrar til å gi liv til husene, sier Willy Merkesnes, som ønsker alle hjertelig velkommen til å ta del i begivenheten.

Fikk tilskudd

Hemne kommune har kjøpt Wesselgården for 1,3 millioner kroner. I budsjettmøtet i desember, bevilget politikerne 75 000 kroner i tilskudd til museet midt i sentrum av Kyrksæterøra.