2188 underskrifter på ett døgn

Det er tvilsomt om det noen gang er samlet inn så mange underskrifter på så kort tid. Fra fredag til lørdag skrev 2188 personer under på oppropet for føden i Orkdal.

Heidi Nordgaard Berg og Elisabeth Olsen Mule står høyt i kurs hos personalet på føden akkurat nå. Her er det Laila Løfshus som mottar bunken med underskrifter.  Foto: Catharina Morken

Distriktet rundt

Selv om dette er en avdeling som driver godt økonomisk, som har mange fødsler, som er kjent for sin unike atmosfære, som lokker til seg fødende som egentlig sogner til Trondheim og som er rost opp i skyene, både av fødende og rikspolitikere, er det et uttalt ønske fra St. Olavs-ledelsen at alle fødsel skal skje i Trondheim.

Spontan aksjon

Det var denne frykten for fødens framtid som fikk Elisabeth Olsen Mule og Heidi Nordgaard Berg til å ta affære like før helga. Derfor satte de i gang en spontan underskriftsaksjon på fredag. Det var ikke mange plassene de rakk å legge ut listene, men de fikk dem ut både på Oti-sentret, Domus og noen andre butikker og kafeer. I går satt Nordgaard Berg og Olsen Mule ved inngangen til føden og stiftet sammen haugen av ark som de skulle overrekke til personalet.

Håper på «overtid»

- Vi følte at vi måtte engasjere oss. Så dette var noe som skjedde helt impulsivt fredag. Det har vært en enorm oppslutning om aksjonen. På Domus var det ei dame fra Vormstad, Sissel Berg, som hadde tatt med seg underskrifter til Vormstad og kopiert opp. Bare der kom det inn 600 underskrifter! forteller Heidi Nordgaard Berg.

Hennes «medaksjonist», Elisabeth Olsen Mule, er selv gravid. Terminen er satt til 30. august, altså én dag før fødeavdelingen i Orkdal etter planen skal gjenåpne.

- Jeg håper jeg går over tiden, i alle fall til 1. september. For det er her jeg vil føde.

Møter Brustad

Det var barnepleier Laila Løfshus som mandag tok imot underskriftene på vegne av personalet ved avdelingen. Både Løfshus og kollegene hennes var imponert over hvor mange som hadde skrevet seg på i løpet av den korte tiden.

- Dette er kjempebra! I starten virket det kanskje som om folk trodde at dette bare var ett av mange forsøk på å gjøre noe med føden. Men nå ser det ut til at man oppfatter det som om det er alvor denne gangen, sier Løfshus, som mandag kveld videresendte underskriftene til Jorodd Asphjell. Asphjell skal sammen med Sylvia møte ST. Olavs-ledelsen i dag. Og med seg i kofferten har Asphjell 2188 underskrifter fra Orkdal.

Les hele saken og mer om føden i ST 9. mai.