Gir to millioner - unngår stenging

- Nå er det følelsene som rår, konstaterte formann- skapet i Orkdal i går, og vedtok enstemmig å gi to millioner kroner for å unngå feriestenging ved fødeavdelinga på Orkdal sjukehus. Dermed kunne personalet slippe både jubel og gledestårer løs.

Arne Grønset (til venstre) ville garantere for to millioner kroner til fødeavdelinga på Orkdal sjukehus, og fikk ordfører Gunnar H. Lysholm og resten av formannskapet med seg på et enstemmig og oppsiktsvekkende vedtak.  Foto: John Olav Rædergård

Distriktet rundt

Det var Venstres Arne Grønset som slapp det som må beskrives som en bombe foran gårsdagens formannskapsmøte.

- Hvis de (ledelsen ved St. Olavs, red. anm.) får kjøre videre som de vil, blir det ikke akuttfunksjon i det hele tatt på Orkanger. Jeg synes bestemt at det virker for at dette bare er første skritt i en kuttprosess på sjukehuset vårt. Med en garanti på to millioner kroner fra regionen vil vi få se om dette er innsparing eller en langsiktig kuttplan, sier Arne Grønset.

Dele med naboer

Selve vedtaket sier at Orkdal kommune garanterer at regionen stiller to millioner kroner til disposisjon for St. Olavs Hospital for å unngå feriestenging ved fødeavdelinga på Orkanger i tre måneder i sommer. Regionen stiller krav om at framtidige tiltak ved avdelinga må gjennomgås på «en grundig og verdig måte». Orkdal kommune garanterer altså for hele beløpet, men vil arbeide for å dele beløpet med nabokommuner og Orkdal sanitetsforening.

- Glimrende initiativ

Og Grønset fikk - om ikke stående applaus, så i alle fall utelukkende positive tilbakemeldinger fra alle representanter i formannskapet.

- Dette har vært en ønsket utvikling fra St. Olavs. Det er blitt argumentert med mangel på gynekologer på Orkanger, mens den reelle situasjonen er at det mangler langt flere fagfolk i Trondheim. Det er tre uker igjen til effektivisering av stengingsvedtaket, og dette er et glimrende initiativ fra Grønset som jeg ikke tviler på å støtte. Jeg er også overbevist om at nabokommunene våre vil støtte dette, sa ordfører Gunnar H. Lysholm.

Relaterte saker: