Stjernestøv – kjemi i farta

Hemne

For aller første gang reiser NTNU ut til skoler i Trøndelag med kjemiaktiviteter.

6. juni inntok universitetslektorene Unni Eikeseth og Ingeborg Berg klasserommet til sjuendeklassingene på Sodin, Vinjeøra og Svanem skoler og utstyrte elevene med labfrakker og vernebriller. Målet var å gjøre elevene bedre kjent med grunnstoffene som omgir oss.

De fleste grunnstoffene stammer fra prosesser i stjernene, og vi er derfor laget av stjernestøv. I 1869 oppdaget Dmitrij Mendelejev og flere andre kjemikere systemet i grunnstoffenes egenskaper og satte dem opp i det periodiske systemet vi kjenner til i dag. I anledning 150-årsjubileet for periodesystemet sender NTNU elbilen Stjernestøv – kjemi i farta på turné rundt i Trøndelag, fullpakket av grunnstoffer.

Elevene fikk prøve seg som forskere da de dyrket fram sine egne sølvkrystaller i en pose. De fikk erfare at selv om de fleste grunnstoffene er metaller, har de svært ulike egenskaper, blant annet ulik tyngde. Vi sier ofte at noe er tungt som bly, men hva er egentlig tyngst av bly og gull? Det har sjuendetrinnselevene i Hemne svar på nå. Mot slutten av økta utforsket elevene blant annet en koffert full av spennende grunnstoffer, derav mange med eksotiske navn som vismut, samarium og krypton.

Forsker-Frederic fra Vitensenteret i Trondheim holdt vitenshow for hele skolen. Ute i skolegården viste han blant annet hvor kult grunnstoffet nitrogen kan være. Han viste sprengkrafta når grunnstoffet går over fra flytende til gass, ved å blant annet sprenge en ballong.

Unni Eikeseth fra Institutt for lærerutdanning og Ingeborg Berg fra Skolelaboratoriet/Institutt for fysikk besøker i løpet av mai og juni 22 skoler i Trøndelag. 7.-klassingene på Løkken Verk Montessoriskole var en av de første skolene som var med på Stjernestøv, allerede 9. mai. Nå har både de og elevene i Hemne blitt kjent med mange grunnstoffer de ikke hadde hørt om før.