Delfiner i Hemnfjorden

To delfiner har i lengre tid oppholdt seg i fjorden like inntil bebyggelsen i Bugen på Kyrksæterøra, hvor de har underholdt skuelystne med sprelske hopp og plask.

Denne delfinarten kalles gjerne springere da de kjennetegnes ved å «springe» til værs fra sjøen. Foto: Tove Lervik 

Det hvite feltet på delfinen bekrefter at dette er en kvitskjeving eller kvitnos.Foto: Tove Lervik 

Hemne

Tove Lervik er en av de som har gledet seg over synet av dette noe eksotiske besøket i Hemnfjorden. Hun har også lyktes med å ta bilder av delfinene.

– Jeg ble varslet av min bror og en kompis om at det var noen spesielle skapninger som var i aktivitet et stykke fra land i Bugen. De oppfordret meg til å ta med fotoapparatet for å forsøke å ta bilder av dyrene, som de antok var delfiner. At det ikke var niser var de forholdsvis sikre på, da niser er mer vanlige og opptrer på en annen måte. Da jeg kom ned til fjorden, var det bra aktivitet på dyrene som hoppet og spratt der ute, forteller hun.

Forsker bekrefter delfiner

De med panoramautsikt til fjorden fra Bugen boligfelt, har kunnet følge med på delfinenes «lek» når sjøen har vært blank og rolig. Forsker Nils Øien ved Havforskningsinstituttet i Bergen har sett på bildene, og bekrefter at dette er delfiner.

– Ja, dette er uten tvil en art av delfiner som kalles springere, sannsynligvis det vi kaller kvitskjeving eller kvitnos. Dette er varmekjære dyr som holder til i mer sørlige strøk, men som jevnlig observeres langs norskekysten. Det er nok tilgangen på mat som driver delfinene, som har både sei, makrell og sild på menyen, forteller Øien, som har skrevet en avhandling om delfiners besøk til våre breddegrader.

Her framgår det at delfiner er bekreftet langs hele kysten helt opp til Finnmark. Det framgår også at antall observasjoner er økende fra 2001, og at antallet er størst midt på sommeren, men også betydelig for september måned. Han vil ikke si noe sikkert om det er klimaet som er årsak til økingen av delfinbesøk.

Populær TV-serie

Delfiner som dyreart ble meget godt kjent og populær blant mange her til lands som en følge av den amerikanske TV-serien om delfinen Flipper. Flipper kunne mange kunstner, og at delfiner kan hoppe høyt over vannet har undertegnede personlig fått bekreftet av Flippers artsfrender i Bugen. Serien gikk på norske svart/hvitt-skjermer fra 1966 til 1969, og var uhyre populær i lørdagskosen foran TV-skjermen. I tillegg gikk en nyinnspilling av «Flipper», kalt «Flipper – The New Adventures» – på TV 2 på nittitallet, og var god underholdning for barn og voksne på en tid da det ikke gikk så mye annet på fjernsyn.

Hemne