Det ble en mangfoldig tur som kulminerte med at elevene ble med i et rollespill der de spilte stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer.

Det var kontaktlærer Svein Hegvold og samfunnsfagslærer Tone Asbøll som var reiseledere og skal man tolke innsatsen under den simulerte stortingsdebatten, ble dette en minnerik dag for elevene i landets parlament, ifølge Tone Asbøll.

— Etter det vi fikk opplyst fra vår omviser, var vi fra Meldal vgs blant de sjeldne yrkesfagklasser utenfor Oslo som var med på besøksopplegget til Stortinget. Det kan anbefales! Det hele startet med omvisning der vi fikk se stortingssalen og kontorområdene til de forskjellige partiene, forteller Asbøll.

Etter omvisninga fikk elevene være med på et rollespill der de ble stortingsmedlemmer fra ulike partier, og medlemmer i forskjellige fagkomiteer. Elevene fikk presentert fire saker – eller dilemmaer – som de skulle løse med interne diskusjoner i komiteene og deretter en avsluttende stortingsdebatt med votering.

De fire sakene var følgende:

Regjeringen hadde kommet med forslag om at alle nordmenn skal få innoperert en mikrochip i huden for å overvåke bl.a. folks helsetilstand, TV-debatt.

Ulveproblematikk – økt beskatning eller fredning av bestanden.

Forslag om å innføre etniske soner i Norge.

Forslag om å innføre ettårig obligatorisk helsearbeid for alle 19-åringer i Norge for dem som ikke ønsker førstegangstjeneste. Underveis i debatten og saksbehandlinga kom det ulike innspill og informasjon: Lobbyister prøvde å overbevise dem, mistanke om bestikkelser og korrupsjon, TV-debatt – ja, til og med kom det nesten til regjeringskrise!

Det ble en spennende dag i Stortinget med stort engasjement blant elevene. Omviseren sa at dersom de husket det de lærte i løpet av dagen, kunne han garantere at de sto til en eventuell muntlig eksamen i samfunnsfag!

Turen i Oslo inkluderte også omvisning i Regjeringskvartalet, inkludert besøk på det Nasjonale minnestedet etter terroranslaget 22. juli 2011.

Bonus for turen var at da elevene vandret rundt i Oslo sentrum, fikk de se Kong Harald 5. på nært hold i det han gikk ut av bilen ved Universitetsplassen like nedenfor Det Kongelige Slott!