En fin morgen

Perlende, rent vatn, historisk sus langs elva, ennå litt låt i fossen – så herlig!
Meldal

Sjøl om det var grått og litt yr i lufta, ble det badetur rett etter frokost en dag. Temperaturen hadde sunket mer enn ti grader fra kvelden før – likevel fristet det med årets første dukkert i Grutseterfossen. Min foss. Mi elv. På Nyplassen i Meldal.

Elva er så lita som jeg aldri har sett den. Under fossen er det likevel en flere meter djup kulp med gnistrende klart vatn. Kaldt? Javisst. Men friskt, deilig, oppkvikkende etter mange gloheite dager.

Når Nyplassen og Grutseter Smeltehyttes historie kikker fram over alt i og rundt elva, får badeturen også en annen dimensjon; vissheten om at her har folk i mange generasjoner levd sine liv i slit, armod og nød. Sporene etter dem finnes over alt i hustufter, murene fra smeltehytta, de enorme slagghaugene som ligger langs elva.

Men denne dagen er det det rene, klare vatnet som er viktigst. Å kjenne det kjølige elvevatnet lukke seg rundt kroppen er ganske enkelt herlig og gjør morgenen kjempefin.

Grutseterfossen, altså. Min foss. Mi elv. I Seterdalen.

Anne Mari Svinsaas