Viktig gruvedokumentar

Andre filmpremiere med dokumentar om gruvehistorien i Meldal ble presentert i ORKLA Industrimuseums lokaler mandag kveld. Det er en sterk dokumentasjon av virkeligheten for bergmennene ved Dragset Verk.
Meldal

Se flere bilder fra premieren .

Dokumentarer om gruvedrifta i Meldal – filmen om Høidal Gruva og Dragset Verk.


Gruvedrifta i Dragsetmarka mellom Laksøybygda og Storås startet i 1869 gjennom Ørkedalens Mining Company der Marentius Thams og Christian Salvesen var initiativtakerne. Det ble en kort industriæra, for allerede i 1909 var virksomheten avviklet. Denne virksomheten var en av flere i regi gruveselskapet som senere ble en del av Orkla Grube-Aktiebolag.


40 år med gruvedrift i Dragset-gruva blir skildret både gripende og faglig interessant med Bjørn Tokle, daglig leder ved ORKLA Industrimuseum, som regissør. Filmen blir ekstra sterk ved at etterkommerne av noen av gruvearbeiderne forteller om sine besteforeldre og oldeforeldres hverdag.


To arbeidere omkom i løpet av driftstida. Den ene i 1870 og den andre, Peder Rindal, i 1909. Barnebarnet Petra Reklev og hennes barn og barnebarn var spesielt invitert til filmpremieren. I filmen forteller hun om den vanskelige situasjonen for bestemora, som ble enke i ung alder med ansvar for 5 små barn.


– Det er ingen barn det har rent så mange tårer over som dem, sa bestemor, minnes Petra Reklev i et intervju i filmen.


Filmen dokumenterer litt av den geologiske situasjonen i området og geolog Gudmund Grammeltvedt beskriver i filmen hvorfor det ble gruvedrift her og hvordan man fikk ut malmen. Malmfunnet har sin egen historie om husmann Ole Dragsetbrekken som ved en tilfeldighet fant malmholddig stein i 1867.


Medlemmer av geologiklubben Pyritten på Løkken Verk deltar også i filmen. Gjennom en vandring i gruveganger og steinhauger avdekker de svovelkis og kobbermalm som la grunnen for industrieventyret på Dragset verk. Vandringa er gjort med spesialtillatelse fra Bergvesenet fordi de beveger seg i usikrede områder det advares mot å ferdes i.


Filmen om Dragset Verk føyer seg inn i rekken av filmdokumentarer Industrimuseet er i gang med. Den første, om Høidal Gruve, kom i 2007. I år, som er kåret til Kulturminneåret av regjeringa, kommer det to filmer. I tillegg til historien om Dragset Verk, har industrimuseet startet arbeidet med en film om smeltehytta og livet på Nyplassen fra slutten av 1600-tallet.


På premierekvelden mandag var det stappfullt i Industrimuseets Visningsrom. Ca 100 i salen fikk se film og høre originalmusikken med komponist Ronny Kjøsen og medmusiker Thomas Lomundal.


Filmen er laget med økonomisk støtte fra Meldal Historielag, Meldal kommune og Meldal Sparebank og er i salg hos Industrimuseet.