Stenger avdeling etter smitteutbrudd

Evjen barnehage stenger avdeling. Totalt ni barn har fått påvist bakterien EHEC.

Evjen barnehage må stenge en avdeling etter utbrudd av bakterien EHEC. Så langt er ni barn berørt.Arkivfoto 

Orkdal

EHEC er en variant av E.coli-bakterien. I forrige uke kom det melding om at to barn hadde fått påvist bakterien. Foreldre med barn på avdelingen ble oppfordret til å ta avføringsprøver av barna og søskena.

Les også: Enda et barn med alvorlig bakterie

Evjen barnehage har i dag fått informasjon fra kommunelegen om avføringsprøvene som er tatt av barn og søsken på den berørte avdelingen. Resultatene av åtte prøver foreligger. Disse viser at i alt sju er positive på bakterien EHEC. Inkludert de to barna som tidligere har fått påvist bakterien, er i alt ni barn nå berørt.

Les også: Leter etter smittekilden

Avdelingen stenges

Med bakgrunn i dette har kommunelegen bestemt at den berørte avdelingen stenges med virkning fra tirsdag 10.november. Samtlige foreldre på den berørte avdelingen er kontaktet per telefon.

– Det er viktig å påpeke at kommunelegens anbefalinger er gitt som følge av folkehelseinstituttets anbefalinger. Barnehagen har i kveld hatt møte med kommunehelsesøster for å håndtere situasjonen på best mulig måte, sier enhetsleder ved Evjen barnehage Kristin Broholm.

Les også: Bakterie påvist i barnehage

Venter flere prøver

I løpet av uken vil barnehagen få flere prøveresultat som kan ha betydning for barnehagens drift.

– I løpet av denne uken vil vi få svar på flere prøver. Både ansatte og barn på andre avdelinger som har søsken på den ramma avdelingen har avgitt prøver, forteller Broholm.


Fakta om EHEC og E.coli:

* EHEC er den typen E.coli-bakterie som vi har hørt mest om i media. Den kan i sjeldne tilfeller gi alvorlige komplikasjoner i form av alvorlige nyresykdom, spesielt hos barn og eldre.

* EHEC-bakterien smitter gjennom forurenset kjøtt og kjøttprodukter av storfe, sau oggeit. I tillegg smitter den gjennom forurensete grønnsaker, upasteurisert melk, produkter av upasteurisert melk og drikkevann.

* Det kan også smitte ved direkte kontakt med dyr eller indirekte via dyrenes avføring, fra badevann, samt direkte fra person til person gjennom skitne hender.

* EHEC-bakterien kan gi diaré oggenerelt dårlig allmenntilstand som slapphet, kvalme og dårlig matlyst. Noen av de andre E.coli-bakterietypene kan i tillegg til diaré også gi feber.

* Det finnes ikke noe behandling mot selve bakterien, og man skal i utgangspunktet ikke bruke antibiotika. I de mest alvorlige tilfellene kan det være at personer som er smittet av E. coli må legges inn på sykehus for å få væske intravenøst.

* E. coli-tarminfeksjon er i de fleste tilfeller ufarlig, men en sjelden gang kan infeksjonen gi alvorlig sykdom.

* Det finnes noen grupper av E.coli som ikke finnes i vår naturlige tarmflora og som er årsak til ulike typer tarminfeksjoner hos mennesker. De fire vanligste typene av E.coli-bakterier heter EHEC, EIEC, EPEC og ETEC.

Kilde: helsenorge.no