Det var et enstemmig kulturutvalg som onsdag gikk inn for å tildele årets byggeskikkpris i Orkdal til Fannremsgarden og eier Jon Fredrik Skauge. Kulturutvalget er sammen med kommunens representant og fagmann Johannes Lipphardt jury for prisen.

«Jon Fredrik Skauge har stått for forbilledlig vedlikehold av fjøset, og har utviklet det historiske tunet til et helhetlig anlegg med inspirerende tilbud for nærmiljøet på Fannrem og resten av kommunen,» skriver juryen blant annet i sin begrunnelse.

Flyttet tunet

Tunet på Fannremsgarden ble anlagt på nåværende sted i siste halvdel av 1890-årene, da hovedbølet ble flyttet ut av det daværende klyngetunet midt i nåværende Fannrem sentrum.

Hovedbygningen ble flyttet sammen med buret og litjvognbua. Fjøset/låven ble trolig også flyttet med, og senere ombygd. Den nåværende formen er etter ei påbygging til et bredere fjøs omkring 1914. Da ny driftsbygning ble bygd i 1979, ble det opprinnelige kufjøset revet.

Omfattende arbeid

Da Jon Fredrik Skauge overtok drifta i 2013 hadde han et ønske om å ta i bruk den eldste delen av fjøset, som siden 1979 hadde vært brukt som stall. Strakstiltak som sikring av syllstokk og den bærende konstruksjonen ble utført, og fram til høsten 2015 er det gjort et omfattende restaureringsarbeid:

Rominndelingen innvendig ble tilbakeført til mer original struktur, og det ble lagt vekt på bruk av materialer slik det var omkring 1900. Parallelt med restaureringen innvendig ble det også gjort utvendig restaurering. Blant annet ble de gamle vinduene ble skrapet, oljet og kittet, og malt med linoljemaling. Fjøsdelen ble malt i gult i 1. etasje og rødt i 2. etasje, slik fargene var fram til rundt 1970.

Har skapt helhet

«Kulturutvalget ønsker å berømme arbeidet utført i forbindelse med restaurering av fjøset. Det er så langt som mulig restaurert i henhold til antikvariske prinsipper, der det er lagt vekt på reparering framfor utskifting, og bruk av gammel malingsteknikk. Utvalget ønsker også å framheve helheten i anlegget som representerer et klassisk trøndertun og det miljøet eieren av Fannremsgarden har skapt i tunet,» heter det i begrunnelsen.

– Litt artig er det også at Jon Fredrik Skauge tidligere er tildelt Orkdal kommunes kulturpris. Restaureringsarbeidet er en del av hele prosjektet, sier Marit Mjøen, som er nestleder i Orkdal kommunes kulturutvalg.