6. februar i 1898 møttes flere driftige orkdalsdamer på Torshus Folkehøgskule. De var samlet for å stifte Orkedals Sanitetsforening.

120 år senere inviterte jubilanten til feiring i de samme lokalene som stiftelsesmøtet ble holdt. I strålende maivær ble gjestene møtt med flott korpsmusikk fra Orkdal skolekorps, som stilte fulltallig opp for å hedre foreninga. Orkdal Sanitetsforening går inn i jubileumsåret som Norges største lokalforening med over 500 medlemmer.

Foreninga har klart å snu trenden, og mange yngre kvinner har engasjert seg i foreningas arbeid de siste årene. Det i seg selv er grunn til å feire. Gjester både fra NKS sentralt og NKS Sør-Trøndelag deltok, samt ordfører Oddbjørn Bang. Sanitetskvinnene er opptatt av å se de løpende behovene i lokalsamfunnet og tilpasse virksomheten deretter, men tradisjoner er også viktige – især når man ber inn til storslagent gjestebau.

På menyen sto derfor ørkdalssodd og sviskegraut. Sanitetsforeningas poet, Ragnhild Haugen, leste prolog, som opprinnelig var skrevet til 100-års-jubileet. Hege Merakerås holdt kåseri over de siste 20 årene i foreningas historie. Latteren satt løst i tømmerveggene i Tingstua og den gode stemningen vedvarte da Linn Silje Hembre underholdt med vakker sang. I anledning jubileet har Marit Mjøen skrevet boka «Den store dugnaden fortsetter …», som forteller historien om foreninga de siste 20 år. Boka er fortsettelsen på «Den store dugnaden», ført i penna av Åsmund Forfang til Orkdal sanitetsforenings 100-årsfeiring.

Jubileumsboka vitner om at mye har skjedd i foreninga etter tusenårsskiftet, blant annet med salg av sykehusbygninger og eiendom. Aktivitetsnivået har vært høyt og boka beretter om et bredt engasjement i nærmiljøet. Det er med andre ord en aktiv jubilant som også i framtida tar mål av seg om å være en viktig aktør i lokalsamfunnet – for dem som trenger det mest.