— Vi snakker om rekorddeltagelse, sier leder for bygdekvinnene i Orkland Bygdekvinnelag, Kari Tronvoll. – Faktisk måtte vi innse at det ble for lite rømmegrøt, så vi måtte spe ut grøten på slutten, ler hun.

Fire generasjoner tumlet inn på tunet på Oppstuggu Berbu. Små føtter og hender satte raskt kursen mot sauer og kaniner. Stor glede for de små, mens eldre generasjoner fant mye fint og nyttig på markedet til Holum gård og Storkvikne gård. Gunn Elin Folland fra Holum gård hadde med ullgarn og ullprodukter som falt i smak hos mange. Inger Lise Kvikne solgte egg fra Storkvikne gård og produkter fra andre lokalmatprodusenter. Så her fant honning og granola nye eiere denne dagen.

Oppe på veien kom en gammel brannbil ulende inn til stor begeistring for både små barn og eldre herremenn. Veteranbilklubben stilte opp med biler og traktorer, noe som er en del av sjarmen med akkurat denne bygdadagen på Oppstuggu.

På låven hadde bygdekvinnene sørget for en innholdsrik utstilling der årets tema var golvmatter og filleryer. Å lage utstilling er noe de eldre, drevne bygdekvinnene virkelig kan. Ingenting overlates til tilfeldighetene, og hver minste brett og fold er nøye dandert. Magnhild Tallerås har lang erfaring med tekstiler, og regnes som ekspert på golvmatter og filleryer. Selv om hun måtte melde forfall på grunn av sykdom, så hadde hun laget et foredrag om temaet som ble framført av tidligere leder i Orkland Bygdekvinnelag, Gunvor Tallerås.

I «Ida-stuggu» var det hektisk aktivitet fra tidlig morgen. Der stekes og smøres nemlig den tradisjonelle skjebladkaka, som har vært fast kaffemat på bygdadagen i alle år. Ja, damene måtte bryte sammen og tilstå at i år klarte de ikke å dekke etterspørselen etter skjebladkake, det ble tomt. Det sier noe om hvor mange som tok turen til Oppstuggu denne dagen. For det lages mengder med skjebladkake.

Folk trivdes og saumfarte husene. Mange var over seg over alt det fine som er samla på Oppstuggu Berbu. En del hadde drømmende blikk og kunne tenkt seg å bo i husa. I «lånna» gikk kjevlene med jevn dur. Her fikk store og små bake eget flatbrød. Og de fikk male sitt eget mjøl, og med oppskrift på vassgraut var det håp om å få kokt seg graut til kvelds. På loftet i Sivertsgården kunne en saumfare snekkerloftet og sanitetsforeningas historiske utstilling.

— Vi er kjempefornøyde med dagen, sier Kari Tronvoll. — Og vi er stolte over å ha en så flott plass for å vise fram tradisjoner på en levende måte. Denne uka gjennomføres den kulturelle skolesekken her, og da får alle fjerdeklassingene i Orkdal komme. Bygdekvinnelaget har da flatbrødbakst, rundbrød og vassgraut som aktivitet. I tillegg har også Husflidslaget aktiviteter disse dagene. Det er viktig at nye generasjoner får oppleve hvordan mat lages og for å bære tradisjonene videre det er plass til mange flere i bygdekvinnelaget, sier hun med et lurt smil.