Human-Etisk Forbund melder om at over 11 500 konfirmeres humanistisk i løpet av våren og høsten. Det tilsvarer 18,6 prosent av alle norske 15-åringer, og det betyr at det i år er flere humanistiske konfirmanter enn noen gang.

I Trøndelag er tallene enda høyere. 1103 trønderske konfirmanter utgjør 21,1 % av alle 15-åringene i fylket. Økningen i antall konfirmanter fra 2017 er på 3,2 %.

Tar opp viktige spørsmål med ungdom

Humanistisk konfirmasjon, tidligere kjent som borgerlig konfirmasjon, har eksistert siden 1951. Den gangen het kurset «Kurs i godt medborgerskap», og siden da har over 260 000 ungdommer blitt konfirmert.

Det er nok mange ungdommer som synes kurstemaene appellerer. Det oppleves gledelig at så mange unge finner det interessant å reflektere sammen med andre, over tema som etikk, identitet, fordommer, kritisk tenkning, menneskerettigheter og demokrati. Hos oss har det vært medisinstudentene som har samtalt og undervist om seksualitet og samliv og vi har fått gode tilbakemeldinger. På kursene kan vi finne ungdommer i ivrig diskusjon om meningen med livet, tema vi voksne sjelden beveger oss inn i.

Her i distriktet har kursene munnet ut i 2 flotte seremonier den andre lørdagen i mai. Seremoniene holdes i Orkdal Kino- og Kulturscene. Vi i HEF-Orkdal er spesielt fornøyd med at vi nå har fått i stand et samarbeid om de kunstneriske innslagene på seremoniene med musikkelevene ved Orkdal Videregående Skole. Ingenting er bedre enn at vi har lokale ressurser å lene oss på når vi skal forme innholdet i seremoniene. Årets taler til ungdommene var og lokalt rekruttert. Arne Fagerholt holdt en tale som høstet stor applaus. Den inneholdt både alvor og skjemt og ga innspill til refleksjon for både unge og gamle. Applaus høstet og en av konfirmantene da hun på en utmerket måte takket for kurset de hadde gjennomgått.

Påmelding til Humanistisk konfirmasjon 2019 ble åpnet 29. mai i Midt-Norge. Kurset er åpent for alle. Det kan være grunn til å understreke at medlemskap i organisasjonen Human Etisk Forbund har ingenting å gjøre med det å være deltager i en humanistisk konfirmasjon. Medlemskap er noe hver enkelt må ta et sjølstendig standpunkt til etter fylte 15 år.