Torsdag 12. august 1999:

Ung om sommeren

Sommer er tiden for å slappe av, særlig etter en lang vinter med pugging og terping på skolen. Noen tok lang ferie, mens andre jobbet.

Tore Andersen og Jonas Solbu hadde sommerjobb som vaktmester ved Orkdal vidaregåande skole i 1999.  Foto: Sunniva Evjen

Orkdal

Noen av grunnene til å jobbe om sommeren, kunne være både å få erfaring, men kanskje enda viktigere: penger. Men ikke alle som ønsket seg en sommerjobb, var så heldige å få napp, og da kunne sommerferien bli gruelig lang og kjedelig med døgnet snudd på hodet.

Jordbærselgeren

Juliet Landrø (da 16 år) hadde sommerjobb som jordbærselger og solgte nyplukka Lensvik-bær.  Foto: Sunniva Evjen

 

Juliet Landrø (da 16 år) jobbet som jordbærselger, noe som kanskje ikke var så rart, siden hun var fra Lensvika og foreldrene var store innenfor jordbærdyrking. På den måten var det også ganske enkelt å få seg sommerjobb.

— Tror forresten ikke det er så vanskelig for ungdommer å få seg arbeid heller, mente hun.

Blid og trivelig måtte hun være for å selge jordbær, og jenta trivdes med jobben og mente det var lettjente penger. Jobben gikk ut på å ekspedere kunder og innkassere penger. Og selvsagt svare på spørsmål omkring jordbærslag og kvalitet. Og om det var Lensvik-bør. Det var viktig. For Juliet var det slettes ikke noe problem med en slik jobb.

Pizzaselgeren

Renate Meland var pizzaselger på Passasjen på Oti-senteret.  Foto: Sunniva Evjen

 

Renate Meland (også 16 på daværende tidspunkt) fra Gjølme sto på Passasjen på Oti-senteret. Hun syntes det var kjempegreit å jobbe der i sommerferien.

— Det er en grei jobb, men jeg kan være sliten etter en arbeidsdag. Jeg må smile og yte service overfor kundene. Til høsten får jeg arbeide i helgene, og det er jeg kjempeglad for, sa hun.

Renate visste at hun hadde vært heldig som fikk seg sommerjobb. Også hun fikk jobben gjennom kjente. Ikke alle var like heldige. Hun hadde venner som var arbeidsledige hele sommerferien.

Vaktmestrene

Mens vaktmestrene på Orkdal vidaregåande skole hadde sommerferie, var det ungguttene Jonas Solbu og Tore Andersen (begge 18 da artikkelen sto på trykk) som tok seg av gressklipping, bæring av stoler og pulter, maling, og det å holde skolen ved like.

— Dette er en jobb som krever sitt og byr på utfordringer. Senest i går måtte jeg være ambulansesjåfør da vi hadde en liten arbeidsulykke, sa arbeidsleder Tore Andersen.

Jonas var assistent og enig med Andersen i at det var en allsidig jobb. Guttene hadde matpause på 30 minutt. Da drakk de Max Havalaar-kaffe og spilte kort. «Idiot» var favoritten. Som vaktmestre følte de på ansvaret.

Tenk, det var de som gjorde skolen klar til et nytt skoleår!