Slo ut i full blomst

Glad X. T. har alltid vært et talent utenom det vanlige, men det har liksom vært noe uforløst med hesten. Men det var før lørdag.
Orkdal

Som treåring møtte Glad X. T. de beste, han hevdet seg, men man satt hele tida med følelsen av at hesten hadde et gir til. Det samme kan man si om fireårssesongen. Hesten tjente pengene sine, travet på 13-tallet under Jarlsberg Grand Prix, men også etter fireårssesongen kunne man fornemme at hesten hadde noe uforløst over seg – både kapasitet og talent som han ikke fikk tatt helt ut.


Foran lørdagens V75-løp på Leangen sto Glad X. T., som eies og trenes av orkdalingen Terje Rostad, med to strake seirer av den imponerende sorten. Skulle den vakre femåringen, i møte med de aller beste i grunnlaget sitt, endelig slå ut i full blomst? Jo, orkdalingen leverte en maktdemonstrasjon man sjelden ser maken til. Fra dødens posisjon utenfor lederen, den formsterke seiersmaskina Kansas Speed, moste Glad X. T. og kusk Bjørn Garberg melkesyra langt opp i ørene på konkurrentene, og vant på råsterke 1.14,3. Siste halvkilometeren gikk i overlydsfart.


– Jeg har holdt på med trav i over 20 år. Dette var min første V75-seier, og jeg er både rørt og glad nå, sa Rostad etter løpet, og hadde følgende forklaring på hvorfor hesten er så god for tida.


– Det viste seg at han ble litt øm i høverne mot slutten av løpene, og derfor så stemte det ikke helt. Nå har han godt med høver, og kjenner ikke noe ømhet.


Også tre år gamle Be My Mistress fortjener applaus etter fjerdeplassen i Tamin Sandys æresløp. Fra dødens kunne hoppa egentlig aldri vinne løpet, men hun sto på utrolig bra og viste nok en gang at hun tilhører blant de beste i årgangen.


Søndag var det duket for NM for travtrene, samt Nordisk elitekamp – Trøndelagspokalen Bork Rigels æresløp, et løp for kaldblodseliten. Øystein Mælens Prins Juventus var en av to trønderske representanter i feltet, som hadde de aller beste – Moe Odin, Mørtvedt Jerkeld, Bokli Eld og Vinning Kos, på plass. Og i dette selskapet var nok ikke Prins Juventus blant de heteste favorittene.


Men Prinsen fra Blåsmo'n skulle vise seg å gjøre et av sine aller beste løp i karrieren, kanskje det aller beste. Ut på oppløpet var Mørtvedt Jerkeld i ferd med å koble grepet på ledende Moe Odin. Fra baktroppen hadde Prins Juventus og Edvard Kristiansen funnet et gir publikum knapt hadde sett før. I rakettfart stormet Juventus inn til en råsterk andrepremie, verdt hele 80 000 kroner. Med dette beviste Prins Juventus en gang for alle at han tilhører blant de aller, aller beste kaldblodshestene i Norden.


Anders Aa. Morken