Nærmer seg den ypperste eliten

Glad X. T. tok sin femte strake seier lørdag. I det slagne feltet var blant andre den nybakte norgesmesteren Auro News, som i den anledningen for ei uke siden banket den ypperste eliten. – Glad X. T. kan gå hele veien.
Orkdal

Det sier hestens faste kusk, Bjørn Garberg, som kanskje mer enn noen vet hva en elitehest er. Som tømmefører bak tidligere internasjonale stjerner som Tamin Sandy, Tomali Sandy og Hambler F., har Garberg et sammenligningsrunnlag. Og han mener orkdalstraveren Glad X. T. nå befinner seg i sjiktet rett under dagens norske elite, men at hesten på sikt kan gå hele veien.


– Nå er ikke dagens varmblodselite i Norge spesielt imponerende sett i et internasjonalt lys, og allerede nå føler jeg meg trygg på at Glad X. T. ikke blir frakjørt av noen. Hesten har utviklet seg enormt i sommer, og det er ikke så mye som skal til før han kan spise laurbær med de aller beste. I det slagne feltet lørdag var blant andre den nybakte norgesmesteren Auro News, så det er klart Glad X. T. er ikke langt unna de aller, aller beste nå, forteller Garberg.


Eier og trener, Terje Rostad fra Orkdal, er veldig ydmyk når han beskriver eventyret med Glad X. T.


– Det som skjer er fryktelig artig, og rett og slett et eventyr. Samtidig holder jeg begge føttene godt plantet på jorda, da jeg vet at det fort kan snu. Personlig vil jeg ikke ta for mye av æren for suksessen, da Glad X. T. som individ er et helt spesielt talent som svært mange ville ha klart å utvikle, forteller Rostad og legger til at veterinærundersøkelser etter lørdagens løp viser at hesten fortsatt er hel og frisk.


Lørdagens seier var hestens femte strake, og den tredje strake V75-seieren. På de fem siste seirene har hesten travet inn drøye 230 000 kroner, og har dermed passert en halv million kroner innkjørt i karrieren.


Men fra 12. spor mot så gode hester på Momarken lørdag, hadde ikke Garberg de helt store seiersambisjonene på forhånd. Men da åpningen kom ut på oppløpet, spurtet Glad X. T. noe vanvittig, og nådde fram i tide på ny bestenotering 1.13,6 og 75 000 kroner rikere.


– Hesten går så til de grader gjennom mål, og det er nettopp denne egenskapen som gjør at han vinner slike løp, sier Garberg, som også var storfornøyd med comebacket til hemnetraveren Hemne Pil:


– Hemne Pil har vært borte i to år på grunn av et lite brudd i en bakfot. At han travet så bra til fjerde lørdag, og nå ser ut til å ha tatt løpet fint, er veldig gledelig, forteller Garberg, som har treneransvaret for den sterke millionæren fra Hemne.


Imponerte gjorde også Spenda M' Aud, som eies av blant andre skauningen Joar Hernes. Lørdag tok hoppa en råsterk andrepremie bak superhoppa Tinita Love. Innsatsen ble belønnet med 50 000 kroner og dermed har hoppa nå passert en million kroner innkjørt og framstår i dag som en av landets aller beste elitehopper.


Også amatøren Stig Ove Snøsen har grunn til å være fornøyd etter helgas V75-omgang. Formsterke Fighting Trotter skulle lørdag måle krefter mot de beste i sitt grunnlag, og fra lederryggen tok hesten en sterk andrepremie verdt 20 000 kroner. Med åpning noe tidligere, hadde hesten trolig tatt seieren, da lederen trøblet veldig med travet den siste biten.


Anders Aa. Morken