I Nansens fotspor

Orkdal

I dag 11. august, starter Grønlandseventyret for Camilla Ianke (27) og Bjørg Selvåg (23). Med to pulker hver og til sammen 150 kilo bagasje følger de to spreke jentene i Fridtjof Nansens fotspor når de starter kryssingen av Innlandsisen fra Tassiilaq i øst til Kangerlusuaq i vest.


Fra høsten av går hun ut i permisjon fra Forsvaret for å studere master ved NIH med fordypning friluftsliv. Men først er det et eventyr som skal oppleves.


– Vi er forberedt på noen tøffe uker, sier Camilla Ianke fra Orkanger.


Hun er idrettsoffiser i sjøforsvaret og vant til tøffe tak, men hun og venninnen Bjørg Selvåg som også er tilknyttet sjøforsvaret som minedykker, har likevel trent godt før den store Grønlandsreisen. Jentene har vært igjennom flere treningshelger der de har gått på ski med tilnærmet lik last som det de forventer under selve turen.


– Vi har økt lasten mer og mer etter hvert, og på den siste turen vår hadde vi med vektskiver som gjorde at vi var oppe i rundt 70 kilo hver.


Å følge i Nansens fotspor er det flere som har gjort og ordene er nesten blitt en smule klisjéaktig. Likevel, det har vært og er en stor drøm for mange, deriblant for Camilla Ianke.


– Jeg innrømmer at det har vært en stor drøm å følge i Nansens fotspor og nå er tiden moden for meg, sier 27- åringen.


For ganske nøyaktig ett år siden bestemte hun og Bjørg seg for å krysse innlandsisen og siden har det meste av fritid gått med til turplanlegging.


– Det er mange ting som må være i boks før du kan legge ut på en slik reise. Vi har brukt mye tid på å skaffe oss nødvendige kontakter for å få nyttig informasjon om gjennomføringen av turen.


– Det kommer til å bli en tøff tur, men samtidig vil det bli en utrolig opplevelse.


De to jentene er sterke som okser etter mye trening, men merker at 75-80 kilo bagasje tærer på skjelett og ledd. Turen fra øst til vest på Grønland er på rundt 600 kilometer og det er viktig med en rolig start.


– Vi starter i et avslappet tempo for ikke å brenne for mye krutt. Det har kjentes tungt ut under trening, men samtidig vet vi at vi klarer det. Vi har fått mange tips fra bekjente som har vært i området og føler oss godt forberedt, sier Camilla til ST før turen.


Det er liten tvil om at Camilla er en aktiv jente. På telefon fra Split i Kroatia der hun nå deltar i VM i Marine5kamp kan hun fortelle at hun og fire andre fra fjellsportgruppa i Bergen skal padle 3 uker på Grønland før den store is-kryssingen starter.


– Noen mener jeg bør jekke meg ned noen hakk. De er vel redde for at jeg skal skade meg, ler Camilla.


Hun jobber som instruktør for Njord kajakksenter i Bergen på fritiden og har bygd opp mange nyttige erfaringer. Selv har hun ingen planer om å sitte i ro de nærmeste månedene.


– Padleturen går fra Nanortalik på sørvest kysten. Vi kommer til å bruke kajakken for å komme oss til ulike steder. Dette blir mer en kosetur der vi slapper av med leirliv, bålkos, fisking og noen gåturer.


8. august dro Camilla til Island for å møte Bjørg, for å legge ut på en eventyrlig opplevelse. På nettstedet www.greenlandeast2west.com kan du følge jentene på deres strabasiøse tur der de daglig vil legge ut bilder og oppdateringer fra eventyret.


Yngvil F. Bjellaanes