Eventyrlig trollkunst

Orkdal

Jan Berg har ikke lent seg tilbake i godstolen etter at han ble pensjonist. De siste årene har han brukt tiden til å videreutvikle den kreative guttedrømmen. 16. august inviterer han til utstilling av maleri og skulpturer på hytta ved Våvatnet i Orkdal, i trolske omgivelser.


68-åringen fra Melhus har med egne hender og kreativ kraft bygd opp hyttetunet Våstuggu ved Våvatnet. 16. til 24. august gjentar han suksessen fra i fjor, og åpner opp dørene til de eventyrlige kunstverkene.


Tunet, som er bygd opp av tre, stein og betong, kjøpte han i 1972. Det begynte med én hytte, men ballet fort på seg etter hvert som byggekraften tok overhånd. Og da barnebarna begynte å etterlyse et lite klubbhus som de kunne leke i, ble det en ordning på det også. Totalt står seks bygninger ferdige på Våstuggu. Sammen med kona Gerd, barn og barnebarn benytter Berg seg av sin kreativitet, og selv om han er pensjonist, jobber han fremdeles. Men arbeidet har forandret seg.


Berg er utdannet typograf i Trondheim. I 1961 startet han sin egen trykkerivirksomhet, Rosenborg Grafisk Kommunikasjon AS. I sin yrkesaktive periode har han hatt rikelig anledning til å benytte sine kunstneriske og kreative evner til å lage kommunikasjonsløsninger for kunder, men etter at han ble pensjonert har fokuset stort sett vært forbeholdt trollkunst og naturmalerier.


Å pusle med ting på hytta kan bety så mangt – og for Berg betyr det store steintroll og eventyrlige malerier. Det hele begynte med en peis som skulle mures opp. Berg satt og grillet pølse og følte en merkelig, nesten trolsk stemning. Det var skodde i lufta og da han så seg til sides, stod han der, trollet. Det var da Berg bestemte seg for å bruke sine hender til å lage trolske skulpturer på hyttetunet. Gjennom snart 20 år har han gitt liv til eventyrskikkelsene sine, som gjennom årene har blitt ganske mange. Han finner alltid på noe nytt.


– Jeg er helt avhengig av å skape noe, sa Jan Berg da han fikk besøk av Norge Rundt i september i fjor.


Men det er ikke bare trollskulpturer du kan oppleve på Våstuggu. Som 60-åring bestemte Berg seg for å gi liv til guttedrømmen, nemlig kunstmaling. Og ettersom de store stein- og byggeprosjektene er i boks, ser 68-åringen for seg masse tid til maleriene i tiden som kommer. Han beskriver bildene sine som naturbilder med et litt røft penselstrøk, og han eksperimenterer mye med farger og lys.


Den spennende utstillingen i trolsk miljø i stein, tre og betong, kan du oppleve på hytta til Jan og Gerd Berg ved Våvatnet i Orkdal, i perioden 16. august til 24. august.


Yngvil F. Bjellaanes