– Ren dyremishandling

Storviltjeger John Peder Hammeren står over ei død hjortekolle på Kjøra i Orkdal. Den ble skamskutt under tjuvjakt med billys.
Orkdal

Skuddet sitter bak på kroppen, og dyret har gjennomgått store lidelser.


– Dette har ingen ting med jakt og gjøre. Dette er ren dyremishandling.


Det er første jaktdagen. Hammeren hadde nettopp avsluttet jakta på Kjøra og satt i bilen med døra åpen. Det var blitt mørkt. Plutselig hører han et kraftig smell like i nærheten. Men her skal det da ikke være flere jegere?


–Jeg ser billysene på åkeren. Så rygger bilen ut kjører med stor fart mot Orkanger. Jeg løper mot stedet fra 150 meters hold, men rekker ikke å se skilter. Det er en mørk kassebil eller firehjulstrekker. Både smellet og innslaget i dyret viser at det er brukt grovt kaliber, sier John Hammeren.


– Hvis hjorten hadde falt, ville jeg nok ha avslørt dem på fersk gjerning. Men hjorten sprang til skogs, og det var ingen ting for tjuvjegerne å hente på åkeren. Bomskudd skjer på jakt, men dette er det ingen unnskyldning for. Man skyter ikke etter at det er blitt mørkt. Skuddet har gått inn i magen bak på hjortekolla. Da jeg fant henne, var det tydelige tegn på at hun har ligget lenge og sparket. Kolla har lidd i timevis før hun døde, sier Hammeren.


Grunneier Kolbjørn Kjøren på Kjøra sier at dette var en svært trist åpning på storviltjakta. Han er heller ikke i tvil om at dette vil skje på nytt. Det er store flokker med hjort på åkrene på kveldtid. Potensielle tjuvjegere kjører langs riksveg 710 og speider.


– Vi har for mye hjort på Kjøra og vi må øke fellingskvotene. Men dette er ikke jakt. Mange blir fristet når de ser flokkene på åkeren. Men slik jakt er grovt dyreplageri og lovbrudd, sier Kjøren.


I likhet med storviltjeger John Hammeren, tror politibetjent Bjørn Tretøy i Orkdal at jakta er i vinnings hensikt. Med andre ord skal dyret selges. Politiet har tidligere erfart at det pågår ikke så rent lite ulovlig omsetning. Skrotten av ei ung hjortekolle kan gi mellom 4000 og 5000 kroner. Bjørn Tretøy sier at informasjon politiet sitter innen med kan tyde på at ulovlig jakt etter mørkets frembrudd foregår langt oftere enn folk tror.


– Skal vi bekjempe dette uvesenet, som blant annet omfatter brudd på dyrevernloven, er vi helt avhengig av at folk er observante og at de melder fra. Denne gangen er vi interessert i opplysninger om en bil som sto parkert på ei veglomme ved riksveg 710 inntil åkeren på Kjørmoen med lysene på rundt klokka 21.00 onsdag kveld. En mørk varebil eller firehjulstrekker. Ganske nøyaktig klokka 21.00 kjører bilen i stor fart mot Orkanger. Det kan ha vært trafikanter som har observert bilen, og som har opplysninger som har betydning for etterforskinga, sier Bjørn Tretøy ved Orkdal og Agdenes lensmannskontor.


Per Snekvik