Melby reiser til travsportens Mekka

21. desember avslutter orkdalingen Inge Melby (28) travtrenerskolen. Allerede 2. juledag reiser han til Frankrike som førstetrener ved det som omtales som verdens bestre travreningsanlegg – Grosbois i Frankrike.

Å få trene hest på det som omtales som verdens beste treningsanlegg, blir som en drøm som går i oppfyllelse for Inge Melby. 

Orkdal

– Jeg må bare innrømme at dette er en drøm som går i oppfyllelse. Jeg ble satt helt ut da telefonen ringte og jeg fikk beskjed om at jeg hadde fått jobben.

Overrasket

Det sier Inge Melby, som er i ferd med å avslutte travtrenerutdanningen ved Starum. Egentlig hadde han tenkt å reise hjem til Orkdal og virke som hovslager ei stund etter at trenerskolen var i boks. Men slik gikk det altså ikke.

– Nei, det blir bare en kort juleferie. Jeg fikk tips om at den svenske stortreneren Jørgen Westholm skulle ansette en førstetrener ved filialen han driver på Grosbois, hvor han har 15 hester. Jeg drømte aldri i verden om at jeg ville få jobben, da det viste seg å være hele 15 søkere. Men så ringte han og spurte om jeg ville ha jobben. Jeg trengte ikke lang betenkningstid, for å si det sånn, forklarer 28-åringen.

Med guide rundt Grosbois.

Vil lære mer

Inge Melby er til tross for sin relativt unge alder ingen fersking i travsporten. I 2006 reiste han over til Canada, hvor han arbeidet som stallmann for trondheimskvinnen Ely Rishaug Iversen i åtte måneder. Tilbake på norsk jord jobbet han ett år hos travtrener Per Dave Holtung. Siden har han jobbet hos Olav Mikkelborg, Gro Anita Nordby og Odd Arne Sagholen, hvor han jobbet i to år før han startet på travtrenerskolen i høst. Selv om han er ferdig utdannet travtrener nå til jul, har han ingen planer om å starte opp som selvstendig trener på ei stund.

– Nei, planen var å reise heim til Orkdal og arbeide som hovslager ei stund. Men så dukket dette tilbudet opp. Jeg har lært mye hos de trenerne jeg har jobbet for, men er fullt klar over at jeg fortsatt har mye å lære. Å få jobbe for en etablert trener ved Grosbois, vil gi meg verdigfull ballast på veien mot den dagen jeg eventuelt velger å starte opp på egen hånd, forteller orkdalingen.

«Gode naboer»

Som førstemann hos Jørgen Westholm, vil Melby får hovedansvaret for drifta av stallen. Westhom har 15 hester på stallen, og Melby skal trene fire av disse, mens de øvrige blir fulgt opp av to øvrige ansatte ved stallen under Melbys ledelse.

– I tillegg til å følge opp fire passhester, skal jeg stå for den daglige drifta, reiser til og fra løp samt at jeg får ansvar for å sko hestene på stallen, forteller Melby som vil ha flere av verdens beste travtrenere rundt seg på det enorme treningsanlegget som ligger noen få mil utenfor Paris.

Seier på Bjerke

Melby har også et håp om å få prøve seg i sulkysetet etter hvert. Som stallmannskusk har han gjort det veldig bra den siste tiden. To seirer og en tredje på tre løp den siste uka, hvorav den siste seieren på Bjerke onsdag, vitner om at det ruller orkdalingens vei om dagen.

– Jeg elsker å kjøre løp, og det har gått utrolig bra den siste tida. Men jeg er såpass realist at jeg ikke reiser til Frankrike med ambisjoner om å utfordre franskmennene som kusk. Men selvsagt håper jeg å få prøve meg i enkelte løp i løpet av våren og sommeren, forteller gladgutten fra Orkdal.