Ber rådmannen være mer ydmyk

Etter onsdagens formannskapsmøte har rådmannen fått klar beskjed fra politikerne om å opptre mer ydmykt.
Orkdal

Det har ST fått bekreftet fra flere sentralt plasserte kilder. Rådmannen ble også instruert om at det ikke skal brukes advokat mot en tidligere ansatt, som har varslet om kritikkverdige forhold.

«Taushetsbelagt»

I går skrev ST om rådmann Grethe Metliaas' angrep på denne personen.

Det var i det ekstraordinære og utvidete formannskapsmøtet at rådmannen gikk til angrep på lokalavisa og en tidligere ansatt ved barnevernet i Orkdal for blant annet å ha gått ut med taushetsbelagte opplysninger.

Det er ingenting i det ST har omtalt de siste dagene som er taushetsbelagt.

Rådmann Metliaas sa til formannskapet at det var oppsiktsvekkende at en tidligere ansatt har gått ut i media om interne forhold, og hun hadde derfor satt kommunens advokat på saken.

Tjenestevei

Den personen Metliaas gikk til verbalt angrep på, er den samme som for snart et år siden gikk tjenestevei for å varsle om forholdene. Metliaas ble selv varslet via epost, men hun sørget aldri for å komme i kontakt med varsleren for å få vite hvilke opplysninger vedkommende satt inne med.

I stedet har rådmannen valgt å koble inn advokat mot kvinnen.

I ST i går tar ordfører Gunnar H. Lysholm avstand fra rådmannen i denne saken. Lysholm sier at denne personen har gjort alt riktig, og at kommunen skal ta vare på varslere.

Den siste delen av formannskapsmøtet ble lukket, slik at politikerne, rådmannen og enhetsleder kunne komme inn på enkeltsaker.

Arne Grønset, som er gruppeleder for Venstre, forteller ST at han i denne delen av møtet tok opp rådmannens framferd mot varsleren.

- Jeg sa at jeg synes det er helt feil å bruke advokat mot denne varsleren. Hun har jo opptrådt etter boka. Det var rådmannen som ikke responderte, slik at varsleren måtte gå videre til Fylkesmannen med saken.

- Skal være raus

Grønset viste til at det bare er et par uker siden kommunen vedtok sin arbeidsgiverstrategi.

- Da ble det sagt at vi skal være raus med varslere.

- Har du tillit til rådmannen?

- Jeg har tillit til at rådmannen rydder opp på beste måte, og at det skjer på en mer ydmyk måte enn det som har vært til nå.