En aldri så liten verdenspremiere

Så vakkert kan det være når morgenfugler legger ut på ski.  Foto: Eli Landsem Solvik

Rindal skimuseum var et naturlig startpunkt for skituren rundt Tjønna.  Foto: Eli Landsem Solvik

Kaffe og te inne i skimuseet gjorde susen etter turen.  Foto: Eli Landsem Solvik

Rindal

Rindal var først ute med å arrangere Early Birds på ski 5. januar. Det var Trollheimsporten som omtalte saken først.

Hele 30 personer møtte opp på Early Birds i Rindal. Sjelden er vel så mange par ski observert oppstilt utenfor Rindal skimuseum. Ja, for naturligvis måtte skimuseet være utgangspunkt for skituren, og naturligvis måtte rindalingene ha ski på beina når de skulle begi seg med på Early Birds-konseptet som inntar flere og flere kommuner.

Det handler om å stå opp tidlig hver første fredag i måneden, møtes til en tur som pågår i 15 minutter før man snur - og dermed fører til at alle kommer i mål omtrent likt etter en halvtime. Deretter er det mulighet for morgenkaffe - eller te.

VM-initiativ

Det var første runde for morgenfuglene i Rindal som ble arrangert nå i januar, og høyst sannsynlig også en verdenspremiere i Early Birds på ski.

Det er «Trondheim 2023» som står bak konseptet, som når har spredt seg til mange av kommunene i STs nedslagsfelt.

Trondheim søker om å bli arrangør av VM på ski i nordiske grener (hopp, langrenn og kombinert) i 2023. Visjonen er at «VM i Trondheim skal være mer enn et mesterskap på ski og hele Trøndelag skal involveres. Vi vil bruke kraften og energien i VM til å skape bevegelse». Avgjørelsen faller i mai 2018. VM søknaden til Trondheim er visjonær, og et av fokusområdene er folkehelse. Early Birds er nettopp folkehelse i praksis, og man ønsker å vise hvor enkelt det kan gjøres.

Rindal tok konseptet riktignok litt videre, da joggesko ble byttet ut med ski - men like fullt et arrangement for alle. Enten man valgte å satse på flere turer i skiløypa rundt Tjønna, eller gikk i snakketempo én runde. Målet er å komme seg opp og ut til en frisk start på dagen, med avgang 06.30.

Ny mulighet

Ordfører Ola T. Heggem er lokal initiativtaker, og Harald Solvik hjelper til med organiseringa.

- I tillegg vil Kari-Elin holde skimuseet åpent for oss hver fredag, men "stat opp må dåkk jørrå sjøl", sa Heggem, ifølge Trollheimsporten, da folket hadde samlet seg til kaffe og te i museet etter endt første økt.

Det var Guri Hetland som utfordret rindalsordfører Ola T. Heggem til å starte opp med Early Birds, og Ola selv som kom på ideen om at det måtte foregå på ski, skriver det lokale nettstedet.

Fredag 2. februar er det igjen mulighet for å delta på Early Birds i Rindal, med eller uten ski.