Inga representerer Norge i Rio

Rindalskunstneren Inga Dalsegg skal representere Norge i en internasjonal kunstfestival i Rio i sommer. – Dette er en utrolig stor ære, sier en svært glad Inga Dalsegg.

Det er mye som skjer atelieret i Dala låven og Inga Dalsegg har mange planer for sommeren. Foto: Jan Are Melgård 

Rindal

Eneste problemet er at kunstfestivalen i Rio kolliderer med Kulturvøkku i Rindal.

– De folka i Rio kunne da ha sjekket når Kulturvøkku i Rindal er, ler hun hjertelig og innser at selv om Rindal og Kulturvøkku er viktig for henne, så er nok Rio større i denne sammenhengen.

Representerer Norge

Inga Dalsegg er invitert til å representere Norge ved The Biennial of Europian and Latin American contemporary Art ved den internasjonale kunstfestivalen i Rio de Janeiro i Brasil som finner sted 3. - 26. juli i år. En del av festivalen er Arte Vida Arte som er et program for internasjonal kulturutveksling der kunstnere fra hele verden er invitert.

Festivalen ønsker at kunstnerne selv skal komme til Rio, og ikke bare sende maleriene, da de vil at kunstnere fra hele verden skal møtes for å lære av hverandre og inspirere hverandre.

Festivalen støtter kunstskolen CASA (Centro de Assistência Social e Artística) som ligger i favelaen (slumbyen) Cidade de Deus i Rio de Janeiro. De håper at kunst kan bidra til å forandre livene til noen av barna i favelaen, gi dem noe å drømme om, muligheten til å skape og ikke minst gi dem troa på ei bedre framtid.

Hender som merkevare

Det er spesielt bildene Inga Dalsegg har laget av hender som har fanget brasilianernes interesse.

– Jeg hadde et maleri med et håndmotiv som ble brukt i en større kunnskapskampanje i skolen i São Paulo i Brasil i 2013. Jeg tror nok dette har en sammenheng med det, sier hun som erfarer at bildene hennes med hender selger veldig bra.

– Hender symboliserer veldig mye. Det ligger mye følelser i dem. Hender blir brukt til alt, enten vi tar hverandre i hendene, stryker over kinnet eller knytter hender i sinne, sier hun.

Siden hun gikk ved kunstskolen i Ålesund, har hun jobbet mye med hender som motiv.

– Hender er blitt som et varemerke for meg, og jeg komme stadig vekk tilbake til hender i bildene mine.

Kontrastene mellom ei gammel arbeidshand og ei myk barnehand, appellerer spesielt til henne.

Endrer planer

Det blir en kabal å legge for å frigjøre seg fra alt som blant annet skjer under Kulturvøkku i Rindal som varer fra 26. juni til 5. juli.

Sommeren er også høysesong i forhold til andre utstillinger rundt omkring.

Men Inga Dalsegg har innsett at hun denne sommeren må endre noen planer eller få noen til å håndtere ting for henne hjemme i Rindal. For selv skal hun til Rio, i alle fall i noen dager.