John Øystein Berg har sendt oss disse bilder av en besøkende munk, og forteller:

— Munken har kommet til Berg, og det vil si at snart kommer sangerne, for mai er tiden da de kommer. Jeg har mange rundt huset mitt på Berg, og den første som kom var gransangeren. Ikke mange dager etter, kom løvsangeren.

Før han fortsetter:

— Nylig fikk jeg besøk av munken, en nydelig fugl. Dette er hunnen, som er brun på hodet. Hannen er svart på hodet. Det er en vakker tid for fuglesang og foto, nå.

Munken er en ganske vanlig art i løvskog med god undervegetasjon i Sør-Norge. I våre tre nordligste fylker er den derimot mer sparsomt utbredt. Når munken kommer tilbake fra overvintringsområdene i mai, starter hannene med å etablere territorium.

I løpet av juni har de fleste parene lagt egg. Allerede i midten av august begynner høsttrekket mot de nordlige og vestlige delene av Afrika. Munk som overvintrer i Norge, stammer fra populasjoner som hekker i sentrale deler av Europa.

Den norske vinterbestanden har økt betraktelig i løpet av de siste tiårene, noe som også står i stil med trenden i Storbritannia. Denne økningen av vinterfugler skyldes trolig et mildere vinterklima, samt bedre tilgang på mat.

På fôringsplassen liker den godt frukt og bær, men sitter også gjerne på en talgklump. Munken er en relativt grålig spurvefugl, hvor hannene har svart, og hunnene rødbrun kalott på issen.