Naturfotograf John Øystein Berg har vært på orreleik, men det er ikke bare orr han har fanget i linsa.

Til ST forteller han:

— Når du ligger på orreleik – slik jeg har gjort noen dager nå – kan du være så hedlig at du finner andre arter, også. Nå var jeg så heldig, og jeg fikk et ringtrostpar i den samme tørre grana på fjellet. Ringtroster hekker i fjellet og er vanskelig å få på fotohold, men den som ligger ute i naturen kan ha flaks noen ganger.

I perioden fra desember 2008 til mars 2009 ble det gjort mer enn 60 observasjoner av drøyt hundre individ av ringtrost i Norge. Til sammenligning ble arten funnet i kun 22 ruter i vinteratlasperioden fra 1994 til 2003. årets forekomst har god geografisk spredning. Observasjoner er gjort langs hele den norske kysten fra Vest-Agder i sør til Finnmark i nord (samt enkelte funn i Østfold. Hovedtyngden av observasjoner har blitt gjort i Nord-Norge, på strekningen fra Røst til tromsø. Under vinteratlasperioden ble det gjort flest funn i Vest-Agder og på Sunnmøre.

I Norge hekker ringtrostene i karrige og trefattige habitat. Høsttrekket foregår fra september, og normalt har de aller fleste fuglene trukket ut av landet i november. Allerede i slutten av mars dukker de første vårtrekkene opp, men de fleste norske hekkefuglene kommer tilbake i løpet av april.

I hekketiden består ringtrostens mat hovedsakelig av snegler, meitemark, og forskjellige insekt. Om høsten går de gradvis over til mer vegetabilsk føde. det gjør den i likhet med andre norske troster, og tilgjengeligheten på bær om høsten og vinteren kan påvirke forekomsten.

Vi er godt vant med store forskjeller i opptreden av grå- og rødvingetrost om vinteren i Norge, men ringtrosten er tradisjonelt en sjelden overvintrer hos oss. Gode ringtrostvintre er imidlertid kjent fra Norge tidligere. I «Norsk vinterfuglatlas» fra 2006, er det nevnt et par vintre på 1880- og 90-tallet med mye ringtrost. disse forekomstene har blitt knyttet til gode frøsettingsår for rogn.