Bever ved elvekanten

Snillfjord

Den talentfulle naturfotografen fra Snillfjord, John Øystein Berg, har atter vært ute med kamera. Denne gangen er det bever han har sett.

— Jeg er så heldig at det er flere bevere ved Bergselva i Snillfjord, og det er mye bever her nå, forteller fotografen til ST. Det er nesten ikke ett vassdrag uten at det er bever der.

Han forteller videre at beveren også har slått seg til i flere vann i Snillfjord.

— Jeg synes det er artig å fotografere den der den sitter på elvebredden og steller seg. Særlig når den gjør grimaser og rister og kaster seg i vannet og opp igjen, avslutter han.

Fakta om bever

Beveren er en ganger i beverfamilien, som består av to arter. Europeisk bever og nordamerikansk bever. Det er den største gnageren på den nordlige halvkule, og beveren kan veie opptil 40 kg. De to artene er veldig like, både i utseende og størrelse.

Beverens mest spesielle kjennetegn er den flattrykte halen, som ser omtrent ut som ei padleåre. Beveren kjennes også på byggverkene sine, både hytter og demninger.

I Norge er det naturlig nok europeisk bever som lever, og den kan ha en kroppslengde på inntil 90 cm og en halelengde inntil 30 cm. Vekta er vanligvis 15-20 kg, men de forekommer også opp mot 30-40 kg. Frambeina er korte med kraftige klør, mens de bakre har svømmehud. Kroppen fremstår kraftig og massiv, mens ørene er små og nesten skjult i pelsen. Både ører og nese kan stenges slik at vann ikke trenger inn. Øynene på sin side, dekkes av en membran under dykking.

Beverpelsen består av lange dekkhår og en veldig tett bunnull. Farven er nesten ensfarget gulbrun til mørkebrun, mens bunnulla er grå. Halen er hårkledd ved roten, men ellers naken. Den er dekket av hornaktige overhudsskjell med enkelte hår.

Beveren er godt tilpasset et liv i vann, og lever utelukkende i tilknytning til ferskvann, både i elver og sjøer av vidt forskjellig størrelse. Den er mest aktiv om natten, men kan også sees om dagen. Den er ikke spesielt rask på land, men er en svært dyktig svømmer, og kan oppholde seg under vann i opptil 15 minutt.

(Kilde: snl.no)