John Øystein Berg, naturfotografen fra Berg i Snillfjord, har vært ute med kameraet igjen.

— Juli er blomstertid, og den nydelige nøkkerosen dukker opp på vann og tjern. Den går nok under flere navn denne nydelige rosen. Noen kaller den gåsepung og vannliljer. Den har sikkert flere lokale navn. Disse bildene er tatt i Snillfjord, og vi har mange vann med disse nydelige plantene, forteller han til ST.

Fakta om nøkkeroser

Hvit nøkkerose er Norges største blomst, og er også kjent som kvit nykkerose og stor nøkkerose (på engelsk white water-lily). Den vokser i stille tjern, men kan ogå vokse i elver og både i næringsfattig og næringsrikt vann. Rotstokken kan bli svært tykk og står rett opp i vannet. Hvert år kommer det nye blad opp fra basis av rotstokken. Bladene flyter fordi bladstilken har fire lange luftkanaler, disse leder også oksygen ned til rota. Blomstringen skjer i juni til august.

Hvit nøkkerose er vanlig i lavlandet nord til Troms, spesielt langs kysten. Planten er giftig og er knyttet til en del overtro. Den blir ofte delt inn i tre underarter som igjen danner former seg imellom; stor nøkkerose, smånøkkerose og kantnøkkerose.