Den gule langs bekker og små elver

Snillfjord

Fra naturfotograf John Øystein Berg fra Berg, har vi fått disse bildene av bekkeblom.

— Det er verdt å ta turen til små bekker og elver nå. Langs kanten skinner det gjerne i noe gult, og det er ikke til å ta feil av, skriver han.

— Bekkeblomen, nydelig og gul der den strekker seg ut. Den trives der det er fuktig, og i Snillfjord kryr det av dem. Bildene er tatt ved Bergselva, avslutter han.

Fakta om blomsten

Bekkeblom er også kjent som soleihov (Caltha palustris), og er en flerårig urt som vokser over hele Norge. Den er umiskjennelig med tykke, glatte stengler, og mørkegrønne, glinsende blad. Bladene er store og hjerteformede, mens blomstene er gule og minner om soleie, men er større.

Til fjells og langt mot nord finnes former med krypende, rotslående stengel, og mindre blomster. Disse blir ofte regnet som en egen underart, men det dreier seg sannsynligvis om en tilpasning til klimaet.

Bekkeblomen blomstrer fra april til juni, og frukten er en samling av belgkapsler, som bare åpner seg i regnvær. Da kan frøene skylles ut, og flyte avsted med rennende vann.

Planten har en vid utbredelse i tempererte, fuktige strøk på den nordlige halvkule. Den blir også dyrket i haver. Det finnes haveformer med fylte blomster, og med hvite blomster.

Bekkeblomen er giftig.

Kilde: Wikipedia