Piggsvinspinner og humlesvermer på sjeldent besøk i Snillfjord

Snillfjord

Fra naturfotografen på Berg i Snillfjord, John Øystein Berg, har vi fått disse bildene av to sommerfugler. Henholdsvis en piggsvinspinner og en humlesvermer.

— Det er mye rart å se på denne tiden av året. Jeg fikk se denne piggsvinspinneren under fotografering av sommerfugler. Det er nok første gang jeg har sett denne arten, forteller Berg til ST.

— Denne er også litt sjelden å se. Den svermet rundt flere humler.

Fakta om sommerfuglene

Piggsvinspinner (Parasemia plantaginis (Linnaeus, 1758)) er en bjørnespinner (Arctiidae). Den har en tykk og korthåret kropp. Bakkroppen er karminrød hos hunnen og mer oransje hos hannen.

Piggsvinspinner finnes i mange naturtyper, vanligst på fuktige marker i skog, skogslysninger og hogstfelt. Den finnes i lavlandet og opp i fjellet. Den foretrekker ofte litt bergknauserog åpent busksatt terreng. Flygetiden er i juni og juli, men den kan også finnes senere. Den er dagaktiv.

Smalkantet humlesvermer (Hemaris tityus) er en sommerfugl som tilhører familien svermere (Sphingidae). Den er ganske lik på bredkantet humlesvermer (Hemaris fuciformis) og etterligner som denne en humle. Det er en middelsstor, tettbygd sommerfugl, den minste svermeren i Norge. Vingene er uten skjell og glassklare, bortsett fra hos helt nyklekte eksemplarer. Antennene er vel halvparten så lange som forvingene, tykkere mot spissen, ytterst med en liten krok.

Smalkantet hunlesvermer finnes fra Nord-Afrika, gjennom det meste av Europa og Lilleasia østover til Iran. I Norge forekommer den spredt over det meste av Sør-Norge, men den er sjelden nesten over alt.

Kilde: Wikipedia