Det er blandede reaksjoner etter at Rosenborg-styret, med Ivar Koteng i spissen, torsdag ettermiddag sparket Kåre Ingebrigtsen fra trenerjobben i RBK. Mens Adressa på kommentatorplass mener det var riktig å sparke Ingebrigtsen, retter Dagbladets Morten P skytset mot Koteng og styret, og mener at det er de som må ta sin hatt og gå:

«Tre strake seriegull, to cupgull, to gruppespill i Europa og foreløpig videre i Champions League-kvalifiseringen 2018 er ikke godt nok på Lerkendal. Hvem skal ta over for Kåre Ingebrigtsen, Vårherre?» spør Dagbladet-kommentatoren, som samtidig peker på at RBK-styret gjør dette uten å ha et treneralternativ klart.

Alltid en risiko

Mangeårig sportskommentator i Adresseavisen, Kjetil Kroksæter, viser til risikoen som alltid vil være der for en fotballtrener

- Det å si opp en trener, er noe man i utgangspunktet bør unngå. Men så er det en gang slik at fotballtrenere lever under andre rammer enn de fleste andre. Man vet at risikoen er der, sier Kroksæter som har forståelse både for RBK-styret og for alle dem som reagerer på sparkinga av Ingebrigtsen.

- Det er jo litt spesielt å si opp en trener som har hatt så stor suksess, for resultatmessig har det vært kjempebra. Men jeg er enig med styret når det etterlyses mer utvikling. Rosenborg har stagnert, og den siste tida har man nesten gått tilbake. Rosenborg har ikke levd opp til formålsparagrafen om å spille underholdende fotball.

Langsiktig

- Hva er din mening om tidspunktet for sparkinga?

- Timingen er nesten identisk med da Kåre Ingebrigtsen begynte som Rosenborg-trener. Også den gangen sto man foran en viktig kvalifiseringskamp. En ny trener tilfører ofte energi. Kåre har ikke greid å skape den samme entusiasmen i spillergruppa som tidligere. I for mange kamper har det vært tydelig at det har mangler litt inspirasjon. Så jeg er ikke så opptatt av tidspunktet, for det er ikke den umiddelbare effekten man er ute etter. Man er ute etter å utvikle RBK på lang sikt.

Tror ikke på Koteng

Nå er Kroksæter spent på hvilken trener som skal ta Rosenborg videre.

- Når Koteng sier at de ikke har sett noe særlig på alternativer, tror jeg ikke på ham. Jeg forstår at de ikke kan si åpent at de har jobbet bak ryggen bak treneren. Men jeg tror de har ei liste med aktuelle kandidater, der de muligens har snakket med noen av dem. Men de starter ikke på blankt. Det tror jeg ikke på.

Sympatibølge

Selv om Kjernen offisielt har gått ut med støtte til styret, viser Facebook-reaksjonene at svært mange reagerer med harme mot Koteng og styret.

- Jeg har forståelse for det, og det er flott at dette utløser en sympatibølge for Kåre Ingebrigtsen. Det er ingen tvil om at han opplever seg dårlig behandlet. Men jeg har siden i vår trodd at dette ville skje.

Det at dette kommer så tett innpå en viktig kvalifiseringskamp, kan vel slå begge veier?

- Ja, det kan jeg. Men jeg antar at det er lederfigurer i spillergruppa, som Jensen, Bendtner og Reginiussen, som vil stå fram og ta ansvar nå. Det er imidlertid bare det som skjer framover som vil fortelle hvor riktig dette var.

Tror ikke Hamrén kommer

- Hoftun går også med i dragsuget?

- Ja. Han er en del av prosjekt Ingebrigtsen, og på en måte er det ryddig at man gir den nye treneren anledning til å starte på skrætsj med sine egne folk. Men det er litt brutalt.

- Hvem tror du kan være aktuell som RBK-trener?

- Det vil jeg ikke spekulere i. Men det er uttalt at man ønsker noen som er en del av rosenborgtradisjonen, i den forstand at man står for den samme fotballfilosofien, med vekt på angrepsfotball.

- Hva med Erik Hamrén?

- Jeg tror ikke han kommer tilbake. Hamrén er ikke en del av rosenborgtradisjonen, han sto ikke for det som er Rosenborgs spillestil. Hans fotball gikk for mye på tvers og for lite framover. Men han er en meget dyktig leder, sier Kroksæter som ikke vil røpe hvem han tror kan være aktuell for jobben som Ingebrigtsens etterfølger.

Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun, her ved en tidligere anledning, er ferdige i Rosenborg Foto: Arkiv