151 komfyrbranner i Trøndelag i fjor

Fersk statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap  (DSB) viser at brannvesenet hadde 316 brannutrykninger til boliger i Trøndelag i 2018. Hele 48 prosent av uttrykningene skyldes komfyren.  Foto: Brannvesenet

New Articles

Fersk statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap  (DSB) viser at brannvesenet hadde 316 brannutrykninger til boliger i Trøndelag i 2018. Hele 48 prosent av uttrykningene skyldes komfyren. En komfyrvakt kan redde hjemmet ditt fra å gå opp i røyk.

Har tent på et småbruk

Komfyren er hjemmets største brannkilde og de fleste komfyrbranner skyldes uoppmerksomhet og ikke tekniske feil ved produktet.

- Ingen tar skade av å vente litt på at du skrur av ovnen, men mange kan ta skade dersom du glemmer det, sier Svein Erik Hovde, leder beredskap i Orkdal brann og redning.

Nye krav

Det er krav til komfyrvakt i alle nye boliger og hvis det legges opp ny kurs til komfyren. De samme reglene gjelder for fritidsboliger. Komfyrvakter får du kjøpt hos flere elektronikkbutikker, i en rekke kjøkkenbutikker og i nettbutikker.

- Mange sitter nok på en historie om da det holdt på å gå skikkelig galt på kjøkkenet. Enten om da det ringte på døren, eller da babyen begynte å skrike på soverommet. Litt uoppmerksomhet er alt som skal til for at en brann skal blusse opp og komme ut av kontroll, sier Hovde.

Slik fungerer komfyrvakten

Komfyrvakten består av en sensor og en strømbryter og er enkel å installere. Sensoren overvåker kokeplatene. Hvis sensoren oppdager fare for brann, utsløser den en alarm. Om ingen reagerer på denne, gir sensoren beskjed til en bryter om å kutte strømmen til komfyren.

Slik så tørketrommelen ut etter brannen

- Hold oppsikt under matlaging og skru av eller demp varmen hvis du blir avbrutt. Det er også viktig å rengjøre ventilator jevnlig og passe på at det ikke ligger brennbare ting for nær koketoppen, sier Hovde.

Komfyrvaktkampanjen

Onsdag 13. februar arrangeres en nasjonal komfyrvaktkampanje for å få økt oppmerksomhet om de mange komfyrbrannene. Under kampanjen vil over 200 brannvesen, feiervesen og det lokale eltilsyn ha lokale aktiviteter over hele landet.

- Som del av kampanjen vil det bli installert nesten 100 komfyrvakter hos noen som trenger det rundt om i landet. Under kampanjen vil vi ha en stand på AMFI kjøpesenter på Orkanger. Kom gjerne innom og ta en prat med oss vedrørende komfyrvakt, sier Hovde.

Komfyrvaktkampanjen er en del av «Alt vi kan mot brann», som er en nasjonal satsing frem til 2020 på brannforebyggende arbeid målrettet mot risikoutsatte grupper.

Bak «Alt vi kan mot brann» står DSB, Norsk brannvernforening, Finans Norge, Norsk brannbefals landsforbund, Feiermesterens landsforening, Nelfo, Branninformasjonsforum, det lokale eltilsyn og sakkyndige selskap.