Filmtipset

Who Framed Roger Rabbit

«I’m not bad, I’m just drawn that way.»

Trailer for «Who Framed Roger Rabbit».

Kultur

«Who Framed Roger Rabbit» er en amerikansk film fra 1988 som blander animasjon med live action. Filmen er basert på romanen «Who Censored Roger Rabbit?» fra 1981 av Gary K. Wolf, og er et svært sjeldent samarbeid mellom Disney, Warner Brothers, MGM, Paramount og Walter Lanz. Den vant 4 Oscar, blant annet fordi man for første gang kunne se Mikke Mus, Snurre Sprett, Daffy Duck, Betty Boop, og Hakke Hakkespett i samme bilde.

I filmen, som foregår et sted i Hollywood anno 1947 (hvor vanlige mennesker og tegnefilmfigurer lever side om side), møter vi privatdetektiven Eddie Valiant (Bob Hoskins), som ikke akkurat er av den edru, elegante typen. Derimot er han en forsoffen, alkoholiker med store problemer.

En dag får han i oppdrag å finne bevis for at det tegnede vampen Jessica Rabbit er utro med en av Hollywoods største pamper. Når nevnte pamp så blir funnet drept, peker alle spor mot Jessicas make, Roger Rabbit.

Roger bedyrer sin uskyld, og selv om Valiant hater tegnede figurer, klarer Roger likevel å overtale ham til å forsøke å finne den virkelige morderen.

Alle sporene leder til Toon Town, hvor de tegnede filmstjernene bor, og hvor hva som helst kan skje …

Filmen er en hyllest til både film noir og tegnefilmhistorien, og regissør Robert Zemeckis hyller også de alkoholiserte detektivene og de vakre femme fatale-ene, noe det går alt for lang tid mellom hver gang vi ser.

Filmen er også en sjanse til å høre Mel Brooks gi stemme til Snurre Sprett, Daffy Duck og resten av gjengen, ett år før han døde.

sjur.vaage@avisa-st.no